Отопление чрез стъклопакета – новост от Чех Пласт

Chehplast

Един от основните източници на топлинни загуби при изграждането на къщата е прозорецът. Увеличеното съпротивление в топлообмена на прозореца значително спестява от разходите за отопление и охлаждане на помещението. Целта на стъклопакета, като заместител на конвенционалното стъкло, е да увеличи съпротивлението на прозореца при преноса на топлина. Целите на фирма Чех Пласт са да подобрява характеристиките и функционалността на прозорците, да повишава ефективността на енергоспестяващите технологии, свързани с отоплението и поддръжката на помещенията, подобрявайки постоянно качеството на своите продукти.

Chehplast

На своя щанд на Архитектурно строителната седмица, Чех Пласт представи нова технология за магнетронно-вакуумно нанасяне върху прозрачно стъкло! Тази технология значително подобрява характеристиките на всеки тип стъкло в зависимост от обхвата на неговото приложение. Става въпрос за технология на принципа на производството на нискоемисионните, високоселективни стъкла и такива от типа четири сезона. По сходен като при тях начин, и тук се нанася комбинация от метали, разработена от украинските партньори на фирмата. Получава се стъкло с повърхностен слой, който може да се нагрява до температура от 250°C, при подаване на 220 V напрежение!

Chehplast1. Топло електропроводимо покритие.
Максимална температура на загряване на стъклото до 250°C. Този тип стъкло се използва в стъклопакети за производство на прозорци, монтирани в жилищни, административни, промишлени и други помещения. Естествено, при температури над 100 градуса стъклото трябва да бъде закалено.

Препоръчителната температура за загряване на прозоречно стъкло е 60°C. Прозорците с двукамерни и трикамерни стъклопакети могат да служат като основен източник на отопление за помещенията. Тези стъкла могат да се използват, като електрически нагреватели, електрически камини, електрически печки, фурни и други битови и промишлени съоръжения.

Препоръчителната температура на нагряването им е до 135°C. Възможно е да се използват както в селскостопанския сектор за остъкляване на оранжерии, с оглед поддържането на микроклимат с постоянна температура, така и в автомобилната и вагоностроителната промишленост, за да се елиминира замръзването и замъгляването на стъклата и огледалата.

2. Енергоспестяващо покритие.
Стъклата с този вид покритие имат голям коефициент на термично съпротивление и ограничават проникването на студ от външната среда във вътрешността на помещението. Допринасят за максималното запазване на топлината в помещението с ефективност от около 90%. Използват се в производството на двукамерни и трикамерни стъклопакети, предназначени за всички приложения — както битови, така и промишлени.

3. Огледално покритие.
Производство на висококачествени огледала в различна цветова гама. Може да се използва за вътрешна и външна употреба в сектори като строителство, производство на мебели и други.

4. Самопочистващо се, резистентно на замърсявания покритие.
Стъклата с този вид покрития притежават висока степен на отблъскване спрямо вода и прах, поради което изобщо не изискват почистване или други манипулации. Използват се при високи жилищни сгради, търговски, изложбени и бизнес центрове. Стъклата могат да са оцветени във всякакви нюанси, в това число и от типа “хамелеон”.

Нанасянето може да се направи на стъкло от всякаква дебелина (3 -12 мм).

Размерът на стъклото при този вид нанасяне е 2400х1600 мм.

Основната наша идея е използването на стъклото като отоплително тяло, което да е съставна част от дограмата. Така отпада необходимостта от поставянето на други отоплителни уреди в помещението. Получаваме ефект две в едно. Може от целия прозорец да се постави само един такъв стъклопакет, за да изпълнява функциите на отоплително тяло. Управляващият електронен блок, който ограничава температурата до 60°C, позволява да регулирате отоплителната мощност според външната температура. Отоплението на помещението работи на принципа на инфрачервеното отопление, което е възможно най-ефективното отопление. Топлинните му загуби са с 30% по-малки от тези на конвенционалното отопление. За момента не съществува аналог на пазара, който да достига подобна температура! Всички, известни досега, достигат максимум 40°C.

Например, за помещение с площ 3х3 м и стандартна височина, 0,72 кв. метра от този стъклопакет с мощност 800 W при около 0°C външна температура ще поддържа температура от 22°C при разход от ~0,13 kW/h, като ще работи средно 10 минути на час на няколко интервала.

За повече информация – Чех Пласт.

Може да харесате още...