Отпускат 315 000 лв. за довършването на новия храм в Габрово

Правителството одобри разходи в размер на 315 000 лв. за довършителните дейности по новостроящия се храм „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в Габрово. Средствата са от бюджета на Министерския съвет за 2018 г. Отпуснатите средства ще спомогнат храмът да се превърне в духовен център на един от най-големите квартали на гр. Габрово – Младост.

Идеята за издигането на храма датира от 90-те години на XX в., когато кварталът се разраства и жителите му започват да изпитват нужда от своя църква. Община Габрово подкрепя идеята и предоставя терен, който се намира в непосредствена близост до училището в квартала.

Проектирането на храма стартира малко преди 2000 г. Архитектурният проект е на арх. Иван Николов. Техническият проект е изработен безвъзмездно от бившия кмет на Габрово инж. Богомил Белчев.

Първата копка е направена през октомври 2010 г., когато Великотърновският митрополит Григорий поставя основния камък. През 2016 г. стартират строителните дейности, като са положени основите и изграден сутеренът, в който има сервизни помещения и крипта. Със силна кампания по набиране на средства през 2017 г. са събрани средства за продължаване на строежа до финализирането на покрива. С отпуснатите от правителството средства храмът ще бъде окончателно завършен.

Може да харесате още...