Panasoniс строи умен град

Умният град във Фуджисава  има за цел намаляване със 70% на въглеродните емисии спрямо нивата от 1990 г. Напълно окабеленият град ще бъде 19 хектара и ще бъде построен на озеленен парцел (бивша собственост на Panasoniс) около 30 мили югозападно от Токио, съобщи CNET News.

Градът ще подслони около 3 000 човека, чиито живот е воден от това да бъдат енергийно съвестни. Къщите и сградите ще бъдат около 1 000 и ще са снабдени със соларни панели, които да генерират електричество, а също така и с домашни горивни клетки.

Ще се използват произведените от Panasoniс батерии Ene-Farm, които са с размер на хладилник. Твърди се, че тази батерия може да намали консумацията на енергия и въглеродните емисии съответно до 35% и 48%, в сравнение с типичното японско потребление, както и да намали разходите на едно домакинство за комунални услуги с до $740 годишно.

Плановете за зеления град изискват станции за презареждане на електрически превозни средства, LED осветление, камери за наблюдение и „вятърни пътеки”, които да насочват посоката на вятъра. Ще има също и много дървета.

Проектът ще струва около $739 милиона и всички къщи се очаква да бъдат заселени до 2018 г. Няма да е изненада, ако градчето събере толкова много кандидати. Във Фуджисава има плажове, условия за сърф и много слънце, така че е идеалното място за този експеримент. Ако е успешен, проектът може да се превърне в модел за бъдещи зелени общности.

При положение, че нормалните японци в обикновените градове вече трябва да спазват куп правила като разделяне на боклука в пет категории, може само да си представим какви регулации ще има в тази зелена утопия.

greentech.bg

Може да харесате още...