Панорамното остъкляване може да съчетае сигурност, топлина и дискретност

Днес на особена популярност се радват апартаментите с панорамни прозорци. Такива апартаменти могат да се намерят буквално във всяка висока сграда. Дори собствениците на вили са привлечени от тези прозорците.  Архитектите са тези, които трябва да мислят за всички подробности, като разпределение, интериорен дизайн и основната характеристика на проекта, панорамните прозорци. Те предлагат великолепна гледка, отлично естествено осветление и придават на помещението особен чар. Въпреки това, собствениците на такива жилища трябва да вземат предвид редица факти. Първо, големите прозорци сами по себе си са с много сложна конструкция, която трябва да бъде лека и в същото време достатъчно надеждна. На второ място, поради размера им, те могат да причинят сериозни топлинни загуби през зимата.

Най-стабилни са панорамните прозорци, състоящи се от няколко клетки, подсилени с армирани елементи и декоративни опори. Това обаче значително увеличава теглото на цялата система. За да се улесни конструкцията, се препоръчва да не се разбива целостта на стъклото на отделни правоъгълници, а да се използва 7-камерен PVC профил и стъклопакет с широчина  52 мм, което позволява използването на устойчиво стъкло.

Специалистите на фирма Schüco са разработили профил, подходящ за панорамни остъкления, Schüco LivIng, който издържа натоварването както отвътре, така и отвън. В този случай самият дизайн ще изглежда лек и ефирен, а допълнителните връзки няма да ви ви пречат да се възхищавате на гледката през прозореца.

За целите на сигурността панорамните прозорци трябва да имат система за защита от падане. Експертите на прозореца препоръчват защитни огради от хромирани опори или стъкло. Те се инсталират директно в профила на прозореца и се вписват хармонично със стила на къщата. Стъклото и следователно прозрачната защита няма да попречи на изгледа, а опорите ще помогне за индивидуални акценти на фасадата. Също така е важно системите да могат да се използват както в стари, така и в нови сгради.

Още на етапа на проектиране на бъдещата сграда е необходимо да се помисли за поставянето на панорамни прозорци. Препоръчително е те да са в южната и югоизточната част на сградата, както и да се вземе предвид посоката на вятъра  на терена, за да се намали загубата на топлина. Ако става въпрос за готов апартамент, струва си да се използват остъкляващи технологии, които отговарят на стандартите за пасивно строителство. След това, дори при минимална слънчева светлина, прозорците ще акумулират топлина.

За да се осигури високо ниво на енергийна ефективност, се изисква уплътнение от етилен-пропиленов каучук, което ще повиши херметичността и ще създаде надежден затворен контур по периметъра. Това ще предпази сградата от студ, течения, влага и шум.

За интериорния дизайн на стая с панорамни стъкла е важно да се вземе предвид не само вкуса и начина на живот на жителите, но и емоционалния фактор. Прозорците до пода замъгляват границата между сградата и улицата и не на всеки е психологически комфортно да живее в такова открито пространство.

Дори при наличие на отразяващо покритие, човек може да се чувства неудобно. Освен това заслужава да се има предвид защитата от слънчева светлина, защото през лятото тя изпълва с топлина помещението и изгаря мебели и килими. Най-честият начин е да се използват завеси или щори, но при височина на прозореца повече от три метра е много неудобно.

За да подобрят качеството на живот, много дизайнери реализират интелигентни решения в своите проекти. Например електро – управление на щори и завеси би решило много сложни проблеми.

Благодарение на панорамните прозорци околният ландшафт се превръща в продължение на интериора.  С компетентен избор на подходящи системи и използването на съвременни решения може да се обезпечи без проблемното инсталирането на панорамни прозорци.

Вижте също...