Парадокси: Фургонът на 9-ия етаж оцеля в съда

Фургонът, който кацна на деветия етаж в блок 16 в ЖР „Тракия” в Пловдив още през 2012 г., оцеля в съда. С него е разширен с още едно помещение с размери 5,36 м на 2,77 метра апартамент № 28 в жилищната сграда. На 17 ноември м. г. кметът на района Костадин Димитров издава заповед за премахването на незаконното допълнително застрояване. Собствениците обжалват и на 27 април т. г. Административният съд се произнася в тяхна полза с мотива, че става дума за строителство трета категория, което е в компетенциите на ДНСК. В заповедта строежът е определен като четвърта категория, която според Закона за устройство на територията е в правомощията на съответните общини.

„ДНСК ни дадоха указания ние да издадем заповедта за събарянето, сега ще трябва да им пишем и да им обясним, че те ще трябва да се заемат със случая”, коментира Костадин Димитров.

Фургонът е поставен над метална скара на терасата на долния етаж. Той е залепен към спалнята на 28-и апартамент и между двете помещения е избита врата. Сградата на блока е стъпаловидна и така допълнителното помещение е изградено на място, на което преди не е имало нищо.

Авторите на иновативната идея за разширяване на жилищното пространство са представили съгласуван с предишната администрация на „Тракия” проект за ремонт на покривна тераса, граничещ с апартамента им. Тъй като случилото се далеч надхвърля идеята за ремонт на тераса, спор дали става дума за незаконно строителство няма. Оттук нататък на ход е ДНСК.

marica.bg

Може да харесате още...