Парник със захаросани стъкла прилича на къщичката на Хензел и Гретел

Наречен „Солариум“, този парник прилича на жив еквивалент на натруфената къщичка от бисквити и сладко в класическата приказка за Хензел и Гретел. Изградена е от Уилям Ламсън. Въпреки, че за основната конструкция е използвал стомана вместо някой продукт на сладкарството, творението на Ламсън е доста сладко: карамелизирана захар създава ефект на затъмняване на стъклата, наподобявайки стъклопис.

Парникът е конструиран за изложението на светлини и ландшафтни решения през 2012 в 500-акроватта територия на арт центъра „Сторм Кинг“ северно от града Ню Йорк. „Солариум“ стои седи сам върху изолиран хълм и има скромни размери – едва 3 х 2,5 х 3 м. Той се използва както като експериментален парник за отглеждане на три вида миниатюрни цитрусови дървета, както и за място за тиха медиация. Панели с размери 1,5 х 2,5 метра от всяка страна се отварят за достъп до вътрешността на „Солариум“ и за проветрение.

Ламсън казва, че за създаването на шарената къщичка е приложил съчетание от архитектурни и готварски умения. Затъмнените стъкла са създадени чрез карамелизирането на пет чаши захар при различни температури в диапазона 150 до 175 градуса Целзий. Самите стъкла са били затоплени до около 93 градуса, за да се предотврати спукване при изливането на горещата течност отгоре им. Накрая още топлите захаросани стъкла са покрити с втори пласт затоплено стъкло, а ръбовете са запечатани със силикон … жалко, че няма смисъл от облизване на прозорците.

Независимо колко странно може да изглежда всичко това, то показва, че можем с природни средства да направим и това, което за мнозина изглежда постижимо само със синтетични материали – затъмняването на стъклата.

greentech.bg

Може да харесате още...