Първата 3D отпечатана бетонна къща в Европа показаха в Милано на Salone del Mobile 2018

За най-голямото световно събитие в областта на дизайна – салонът в Милано, тази година известният италиански архитект Масимилиано Локатели от CLS Architetti показа 3D отпечатана бетонна къща в центъра на Милано. Временната инсталация показва и изследва нови възможности за използване на 3D печат в областта на устойчивата архитектура.

Проектът е съвместна работа на CLS Architetti, Italcementi Heidelberg Cement Group и холандските строителни компании Arup и CyBe. Къщата с извити стени и плосък зелен покрив е 3D отпечатана на място на самия площад, с помощта на един от строителните роботи на Cybe Construction. Това е едноетажна бетонна къща от около 100 кв. м., с дневна, спалня, кухня и баня. Състои се от 35 модула, всеки от които е 3D отпечатан за 60-90 минути, а цялата структура е завършена за 48 часа ефективно време.

Най-интересното е, че къщата може да бъде разрушена и реконструирана със същия материал на желаното място за кратко време. За разлика от известните досега 3D къщи, осъществени от фиксирани 3D принтери, тази къща е направена от роботизиран манипулатор, монтиран на подвижна основа за по-голяма гъвкавост в строителството. Тя е първата по рода си в Европа, а проектът получи наградата Milano Design Award 2018 в категорията „Най-добра устойчивост“.

Може да харесате още...