Първата отпечатана къща в Русия

В град Ступино, Московска област е завършен уникален съвместен проект на няколко строителни фирми. Това е първата отпечатана къща с технология на мобилен 3D-печат. Стойността на изграждането на отпечатаната къща  е около 19000 лв.

Експериментът започна през декември 2016 г. на територията на Ступинския завод за  газобетон. Отпечатването на носещите  и прегради стени, както и на ограждащата конструкция на площ от 38 кв. метра, е продължила по-малко от един ден: чистото машинно време за печат е 24 часа.

След изграждането на стенните конструкции е завършило, принтиращато устройство е  отстранено от сградата с кран.

Дизайнът на едноетажна жилищна сграда с необичаен. Къщата е почти кръгла и това не е случайно, тъй като една от основните строителни цели е да се демонстрира гъвкавите възможности на оборудване и разнообразието от форми. Къщата може да бъде във всякаква форма, включително и познатата ни правоъгълна форма, но технологията няма ограничения по отношение на дизайна на сградата, освен съществуващите закони на физиката, а това означава, че е време да говорим за фантастичен потенциал на новите архитектурни решения.

Къщата е построена в най-студеното време на годината. Зимата затруднява участниците в проекта, тъй като използването на бетоновата смес е възможно само при температура от 5 градуса над нулата, въпреки че оборудването е в състояние да работи при температури до минус 35 градуса. Проблемът, решен чрез монтирането на покрита тента покрити, където се поддържала  необходимата температура.

Строителите обаче споделят, че много скоро с използването на нови материали, като геобетон, могат да бъдат отпечатвани домове по всяко време на годината.
В основата на технологията на 3D-печат  Apis Cor e уникална техника, която и до днес няма аналози в света: мобилен строителен 3D-принтер и автоматична система за смесване и подаване на смеси.

Принтерът има малък размер, лесен е за транспортиране и не изисква дълга подготовка преди строителството, тъй като има вградена система за автоматично подравняване на хоризонта.

Процесът на печат е автоматизиран и почти елиминира риска от човешка грешка.

Покривът на къщата в Ступино е в съответствие с архитектурния проект – плосък е  и е в състояние да издържи високо натоварване от сняг, а по срок на експлоатация и цена е сравним с обичайните скатни покриви за страната.

Покривът е покрит с полимерна мембрана. Материалът се отличава с високи експлоатационни свойства и технологичен монтаж. Платната на мембраната са  заварени с помощта на специално оборудване с горещ въздух. Работи се при скорости до 1000 м2 на смяна и може да се извърши при всякакви метеорологични условия.

Като изолационен слой са използвани плочи от твърда пяна. Поради ниската топлопроводимост (0.022 W / m * K), дебелината и общото тегло на покривната система разходите за отопление са значително по-малко в сравнение с конвенционалните нагреватели.

Строителната технология на 3D-печат също не изисква крепежни елементи и позволяват да се запълнят всички празнини в пространството между носещата стена и външната бетонна структура и да се избегне образуването на термомостове .

Така, за да се създаде комфортен микроклимат в дома ще е достатъчен тънък слой, който може значително да улесни дизайна. В бъдеще, с подобряване на оборудването, изолационната конструкция може да се извършва паралелно с печата, което значително ще намали времето за строителство.

За довършителни работи на отпечатаните стени се използва минерална декоративна мазилка. Материалът е с висока паропропускливост и адхезия, отличен за вътрешни и външни довършителни работи.

Съставът на минерална мазилка съдържа бял цимент и сферични мраморни и гранитни трохи, така че мазилката може да служи като допълнителна топлоизолация. Съчетава се добре с продуктите на топлоизолационните системи и може да се използва като горен слой, особено когато се използва изолация от минерална вата. Изпълнява функциите на тънкослойна мазилка по стените, която не изисква изолация. Лесна за нанасяне и обработка. Има добри хидрофобни свойства.

За боядисване на цялата сграда в корпоративния жълт цвят е използвана висококачествена външна боя, която лесно се нанася и добре покрива неравностите, с висока покривност , съхне бързо, образува твърдо матово покритие, без пукнатини, щадяща околната среда и устойчива на атмосферни условия.

Къщата  е с енергоспестяващи прозорци.

Може да харесате още...