Първият неинвазивен лазерен анализатор за напълнени с газ стъклопакети

Финландската компания Sparklikee е разработила първия и единствен в света неинвазивен лазерен анализатор за напълнени с газ стъклопакети за прозорци и врати. Устройствата се основават на патентованата от фирмата технология, която позволява на производителите на изолационни стъклопакети да измерват концентрацията на изолационен газ без да се налага счупване на стъклото. Нещо повече, тази лазерна технология дава възможност за анализ на изолационния газ на тройни и двойни стъклопакети дори и през покрития и ламинирани стъкла.

Всички устройства в продуктовата линия са базирани на TDLAS (Tuneable Diode Laser Absorption Spectroscopy). Чрез тази технология устройството измерва кислорода и оттам може да се изчисли количеството аргон, криптон или друг изолационен газ. Когато се измерва концентрацията на газ в изолиран стъклопакет, лазерният лъч преминава през първото стъкло и се отразява на детектора от вътрешната повърхност на второто стъкло. При тройни остъклявания, лазерният лъч преминава през две стъкла и се отразява от третото стъкло.

Оборудването се състои от три части: главно устройство с тегло 16 кг и размери 500 х 350 х 132 (Д x Ш x В, в мм), 6-килограмова измервателна глава с размери 200 х 90 х 350 (Д x Ш x В, в мм ), както и удобен 10,1-инчов сензорен дисплей, който се предлага с писец. Освен това, всяко устройство се доставя с лазерен софтуер от Sparklike, което оперира в операционната система Windows 10 IoT Enterprise. Устройството има няколко езикови опции за софтуера: английски, немски и френски. Скоро ще има и опции на испански и италиански.

Постоянно нарастващата популярност на устройствата Sparklike ™ се дължи на факта, че те предлагат на производителите на прозорци, както и на тестовите лаборатории, възможността да анализират газовата концентрация на дограмите по бърз, икономичен и неинвазивен начин. Освен това, с устройствата Sparklike ™, производителите на стъклопакети могат да потвърдят правилната концентрация на газ автоматично – нещо, което не беше възможно преди това. Това, от друга страна, гарантира, че крайният потребител получава стъклопакет с концентрация на газ, която отговаря на нормите, регламентите, както и на очакванията на клиентите.

Подробности и продуктова брошура

Може да харесате още...