Първото интелигентно стъкло, отпечатано на 3D принтер

Изследователи от Университета в Делауеър са разработили триизмерно разпечатан интелигентен прозорец, който може да помогне за охлаждането на материалите.

Тъй като изменението на климата продължава да загрява света около нас, изследователите предлагат нови решения, които да помогнат за запазването на популациите. За да постигне това, изследователски екип от Университета в Делауеър разработи 3D отпечатано интелигентно стъкло.

Стъклото, което може да превключва между рефлектиращо и чисто, може потенциално да се използва да се направят променливи прозорци за сгради, за да станат по-енергийно ефективни както през лятото, така и през зимата.

Интелигентните прозорци се предлагат с 3D отпечатан пластмасов панел, който е ретрорефлективен, което означава, че светлината се отразява обратно на мястото, откъдето произлиза, а не се разпръсква.

Панелът е покрит с камера, която се запълва с метил салицилат – течност с оптични свойства – която е отговорна за ретроотразителните  свойства на прозореца.

При създаването на пластмасовите панели, изследователският екип използва рекламен 3D материал за рекламиране и усъвършенства пластичните свойства при последваща обработка. Кийт Гьосен, лидер на екипа в университета в Делауеър, обяснява:

„Без триизмерно печатане бихме могли да използваме технология за формоване, която изисква изграждане на различна форма за всяка различна структура. С триизмерния печат можехме лесно да направим каквато и да  е структура и след това да задействаме експеримента и да видим как работи. За търговска продукция можем да използваме стандартно шприцоване, за да направим евтино панелите с обратно отразяване. „

Екипът счита, че едно от най-обещаващите приложения за интелигентно стъкло е автомобилното стъкло. Гьосен добавя:

„Не можете да използвате днешното търговско променящо се стъкло за това приложение, защото в потъмненото състояние предното стъкло все още абсорбира слънчевата светлина и става горещо. Нашето стъкло отразява светлината в непрозрачно състояние и почти цялата светлина се отразява, предпазвайки стъклото и колата от нагорещяване.“

Освен това интелигентното стъкло предлага отличен потенциал за развитие на небостъргачи. Повечето сгради допринасят директно за затоплянето на града. Но този уникален материал би отразявал светлината обратно към слънцето.

Тази нова разработка може дори да се използва за създаване на интелигентни прозорци или покривни конструкции, които могат да помогнат за охлаждащите им свойствата през лятото или в по-топъл климат. В същото време интелигентното стъкло може да се превключи на неотразяващ или тъмен режим през зимата.

Това изследване със сигурност е вълнуващо, но все още има още работа, която трябва да се свърши с това интелигентно стъкло. Тъй като метиловият салицилатен материал е податлив на замръзване, екипът в момента разработва допълнителни флуидни материали, които могат да бъдат използвани също.

Може да харесате още...