Пасивна соларна „Пеперудена къща“ събира слънчева енергия и дъждовна вода

Когато Дейвид и Сюзан Риналдо се обърнали към Feldman Architecture с молба да проектират новия им дом, те поискали къща, която да наподобява „пеперуда, кацнала в ливада“. Вдъхновени от тяхната визия, архитектите създали „Пеперудената къща“ – съвременен дом, оформен от три дяла под общ покрив с формата на пеперуда, който стои леко върху земята. Повече от една красива къща с панорамна гледка към долината,  пасивната къща демонстрира добри стратегии за водите и за икономия на енергия.

Разположена сред огромен резерват близо до Кармел, Калифорния, „Пеперудената къща“ щади околното пространство благодарение на относително малък отпечатък върху околната среда. Тя се радва на остъкления от пода до тавана и прекрасна градина с местни видове, проектирана от Bernard Trainor + Associates.

За да „прегърне“ откритото пространство, къщата е разделена на три по-малки павилиона, разгърнати в радиална формация. Централният и големият павилион са помещенията, където се намират дневна, трапезария и кухненска зона, а в по-малкия „прикачен“ павилион има спалня и баня с „покрит мост“ с офис. Третият, самостоятелен павилион обслужва евентуалните гости и помещава две спални, бани, както и семейна стая.

Въпреки, че пеперуденият покрив първоначално бил избран поради естетически причини, той се използва и за събиране на дъждовна вода, която се насочва надолу през „японски дъждовни вериги“ към бетонни цистерни. Те събират 125 000 литра вода. Тя се освобождава пасивно към околните ливади. По време на дъждовния сезон излишната вода тече под моста с офиса.

Покривът също така дава възможност за допълнителна вентилация и помага за засенчването на фасадите, оформени от огромни прозорци от пода до тавана.

Неутралната цветова палитра на интериора се състои най-вече от черна стомана, бетон и стъкло, запазвайки акцента върху колоритния открит пейзаж. Стените от бетон с дебелина 25 см абсорбират топлината през деня, което е достатъчно за пасивно нощно затопляне на къщата. За допълнително отопление има и лъчисто подово отопление. 7kWh покривен слънчев масив осигурява енергия за около половината от енергийните потребности на дома.

greentech.bg

Може да харесате още...