Пасивни слънчеви апартаменти са екологични социални жилища в Австралия

Социалните жилища нерядко представляват мизерни помещения в разнебитени сгради, ала Trinity Apartments в Западна Австралия доказва, че може и да е обратното. Проектирана от k20 Architecture, сградата с 24 апартамента предлага евтини жилища с качество, типично за високия клас домове. Финансиран от публично-частни партньорства, Trinity Apartments разполага и с впечатляващ рейтинг за устойчивост от 9,1 звезди по Националната програма на Австралия за енергиен рейтинг на жилищните сгради (с максимум от 10 звезди).

Trinity Apartments се отличава не само със своя дизайн и екологични характаристики, но също така и със своя произход. Директорите на K20 са избрали да закупят земя и са привлекли средства за реализацията на проекта. Помощ е получена и от Националната схема за помощ за наем – програма, която използва данъчни облекчения за частни инвестиции с цел насърчаването на бюджетни решения за жилища.

Концепцията на дизайна на социалните жилища е триединството – идея от религията, която предполага баланс и единство на три различни неща. Вдъхновени от мястото на кръстопътя на три основни кръстовища, архитектите замислили идеята за триединството, която да се прояви в оформлението и фасадата на сградата. За целта тя се отличава с Y-образни мотиви в специално проектираните бетонови стени на изток и на запад. Формата се появява отново във вида на големите покривни изрези на север и на юг.

Интериорът е изпълнен с естествена светлина, благодарение на високи прозорци с двоен стъклопакет и триетажен атриум при входа. Заден двор с градина има за цел да свързва жителите с природата и да ги социализира. Принципите на пасивния слънчев дизайн, висококачествена изолация, енергийно ефективни инсталации, както и сензори за движение и светлина намаляват потреблението на енергия в домовете.

greentech.bg

Може да харесате още...