Пасивните сгради – по-високо качество на живот и устойчива околна среда

Водещи специалисти ще споделят опит за предимствата и развитието на Пасивните сгради – теоретически и практически доказан еталон за качествено, енерго-ефективно строителство, което пести въглеродни емисии на Втората национална конференция Пасивни сгради България.

Целта на събитието, което ще се проведе на 27 януари 2011 г. в Интер Експо Ценър София (IEC) е да покаже напредъка и развитието на пасивните сгради; да аргументира необходимостта от включването на стандарта в нормативната уредба за строителство и реновация на сгради; да свърже пасивната сграда с представата за привлекателен бизнес модел; да демонстрира компоненти за пасивни и енерго-ефективни сгради, при които икономиите на енергия не са за сметка на комфорта на обитаване.

Поканени са български и чуждестранни професионални лектори, сред които са главният изпълнителен директор на IG Passivhaus Австрия – инж. Гюнтер Ланг; проф. арх. Мартина Збашник Сенегачник – преподавател във факултета по архитектура на Люблянския университет и член на Консорциума за Пасивни къщи в Словения; словашкият проектант на пасивни сгради Бьорн Киерулф; инж. Мартин Цоймър – представител от екипа на Техническия университет в Дармщат, спечелил за поредна година престижното международно състезание за плюсово енергийна къща Солар Декатлон и др. На конференцията ще бъдат представени и реализирани сгради, отговарящи на стандарта пасивна сграда в България.

Реалност ли е пасивната сграда в България и как бихме могли да достигнем затегнатите изисквания на ЕС за енерго-ефективност в сградите, са част от отговорите, които посетителите ще получат, наред с множество примери за новопостроени/реновирани пасивни сгради по света, икономически обосновки, идеи за подходящи конструкции, материали и решения.

Организатор на събитието е ИГ Пасивни сгради България – неправителствена организация, популяризираща едноименния стандарт у нас. Тя обединява специалисти и компании, добре запознати с концепцията на пасивното строителство и убедени в необходимостта от развитие и приложение на стандарта в България.

Може да харесате още...