Пъстроцветно училище в Камбоджа е построено с местни материали и труд

Професионалната гимназия Шра Пу в Камбоджа е отличен пример за използването на местни естествени материали в строителството, като в същото време осигурява пространство за обучение за местната общност. Проектирано и построено от младата финландска архитектурна фирма “Architects Rudanko + Kankkunen“, двуетажното училище е издигнато от тухли, направени от местната кал. Отвореният му дизайн осигурява добра вентилация. Местните хора са построили училището изцяло на ръка като част от обучение за работа.

Когато общността Шра Пу в Камбоджа бива преместена от град Пном Пен в провинцията, новата им територия изпитва остър недостиг на основни инфраструктурни удобства, сигурна среда и устойчив източник на доходи. Без начин да се издържа самостоятелно общността започва да запада. Затова при своето пътуване до Камбоджа през пролетта на 2010 година архитектите Хила Руданко и Анси Канкунен  проектират това училище като опит да помогнат селото.

Професионалната гимназия е двуетажна, отворена и просторна структура. Основният строителен материал са тухлите – направени на ръка от местната кал, печени на слънце, червени – отразяващи цвета на околния пейзаж. Тухлите са подредени така, че между тях да остават дупки в стената. Това позволява повече светлина да навлиза във вътрешността, а и осигурява по-добра вентилация за пространството. Яркоцветни, ръчно изработени щори могат да бъдат отваряни или затваряни за блокиране на слънчевата светлина. Освен това те правят училището весело и приветливо. Голяма покрита веранда създава открита зона за общността. Вътре пък, освен класни стаи, има работилници, склад и бани.

Целият проект е построен от местни работници като част от обучение за осигуряване на работа. Местна нестопанска организация поддържа сградата и провежда вътре обучения за местните жители как да изкарват прехраната си. Професионалната гимназия служи и като място за публично събиране и вземане на решения на общността. Всъщност именно с изграждането на това училище двамата архитекти вземат и решението да създадат собствено ахритектурно студио. Тя става част от финландска архитектурна хуманитарна неправителствена организация, наречена Ukumbi.

greentech.bg

Може да харесате още...