Павилион със стъклена сгъваема стена в природен геопарк Terra.vita

Terra.vita

Новият павилион на входа на природния геопарк Terra.vita на територията на Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия изпълнява ролята на информационен център и изложбено пространство, както и на място за начална среща на участниците в обиколките с екскурзовод.

Архитектите от MQuadrat-Architektur създават проект, който оформя павилиона като част от пейзажа и като преход към планинските пътеки и геопарка.

Terra.vita

Сградата с органична форма е планирана като дървена конструкция, изградена с местни материали. Освен благоприятните за околната среда и климата аспекти на строителство и експлоатация, концепцията за дизайна поставя акцент върху плавния преход от интериора към екстериора. Това е демонстрирано с внимателния подбор на материали като дърво, ръчно оформени клинкерни тухли и използване на геотермална енергия. Сградата има форма на фуния със странични арки и щедро остъклена стена, която може да се трансформира в широка врата. Тази стъклена стена може да бъде изцяло сгъната настрани и по този начин да свърже павилиона директно, без бариери и прагове, с местата и пътеките на парка.

Terra.vita

За това е избрана стабилната и лека конструкция на сгъваемата стъклена стена тип SL 70e от Solarlux. С тази топлоизолирана алуминиева профилна система се постигат височини до 3,50 м. Подвижните ролкови подпори и застопоряването с 24 милиметров специален повдигащ механизъм в горния и долния профил на рамката осигуряват стабилност. Стъклените елементи могат да тежат до 100 кг, но се плъзгат почти безшумно върху колела от неръждаема стомана и вградените подови релси. Използваното топлозащитно стъкло има Ug стойност от 1,1 W/(m² K).

Може да харесате още...