Печелившият ход е висококачествен продукт на разумна цена

За пореден път фамилна компания, създадена с опита и традициите в занаятите, днес е сред европейските производители с утвърдено име и световно пазарно присъствие. Такава е историята и на фамилна компания GEZE, създадената през 1863 г. като една от първите производители на железария в Европа.

Днес марката GEZE е безспорен аналог за качество, а фирмата е с лидерски позиции сред производителите на автоматика за врати и системи за врати и прозорци.

Преди повече от година марката установи свое официално представителство в България и офис в София. И макар някои продукти на германския производител да са познати отдавна на българския пазар, с дейността си „ГЕЦЕ България” цели да разкрие пълната гама от новаторски системи и технологии за врати и прозорци на компанията.

Интересът към добилите популярност у нас продукти, ни доведе в българския офис на GEZE, където комфортът на автоматичното отваряне се усеща още на входа. За новостите в механизмите за врати и прозорци, и целите на компанията у нас, разговаряме с управителя на „ГЕЦЕ България” г-н Антон Дончев.

Продуктите на компанията са отдавна познати у нас. Какви са целите на българското търговско представителство?
GEZE наистина е позната като марка и от много години присъства на българския пазар. Това, което даде основание за откриване на официално представителство, е повишеното търсенето на продуктите GEZE, от една страна, и от друга – необходимостта от повече информация за нашите системи.

Представителството изпълнява чисто представителни функции, да популяризира продуктите и бранда и съдейства при продажбата и внедряването на системите. Освен налагането на бранда на българския пазар, целта ни е да запознаем подробно архитектите с новаторските системи за врати и прозорци, които те да залагат в проектите си още в началната им фаза. По този начин съвместно ще планираме създаването на един висококачествен архитектурен продукт, с включени конкретни задвижващи системи за фасадата или интериора на дадена сграда.

Освен това опитът на много чужди фирми показва, че на нашия пазар по-лесно се контактува с български професионални представители, с които се постигат по-ефективни взаимоотношения. Ние сме в състояние да реагираме при решаването на всеки конкретен казус, като помагаме с техническа информация или съвет. От значение е и работата ни с държавните институции и лицензиращите органи. По този начин продуктите, за които си изисква лиценз, получават необходимия сертификат за експлоатацията в България. Това касае най-вече автоматичните пешеходни врати, които са с евакуационни функции.

Измина една година от стъпването официално на GEZE на българския пазар. Каква е равносметката ви за този период?
Ние имахме предимството да стъпим на изградена партньорска база, която доразвихме.

Разчитаме изцяло на нашите настоящи партньори, които ни помагат да изграждаме цялостно дейността си в България. За периода, в който съществуваме като представителство, ние успяхме да се наложим като марка и продължаваме да го правим, успешно разбира се. Участваме в изграждането на голяма част от престижните нови проекти, включваме се и в настоящи обекти. Разработихме системи за задвижване на врати и прозорци в някои големи вериги хранителни магазини, административни сгради и т.н.

Гордеем се, че за кратък период от време марката GEZE стана по-търсена на пазара. Успяхме да се позиционираме по подходящия печеливш начин и може да се каже, че днес берем плодовете от нашата дейност.

Кой е печелившият подход за успеха ви?
Постигането на висококачествен продукт на разумна цена! И това, според мен, е печелившия подход в цял свят.

Какви са краткосрочните ви планове за пазара у нас?
Плановете ни са свързани основно с доизграждане на дистрибуторската мрежа. Главната ни цел е да наложим бранда GEZE сред водещите в страната, а продуктите ни да са сред най-търсените на българския пазар.

На какво се базира добрата работа с партньорите ви?
За нас изключително важно е доверието на партньорите ни. Отношенията ни с повечето от тях са неформални. Ежедневно обсъждаме информация и мнения на наши колеги, с част от които постигаме приятелски отношения. Това показва доверието на партньорите ни към нас като представителство. Нашата роля е да защитаваме интересите им пред фирмата – майка, не само да следваме целите на компанията на българския пазар. Благодарение на активността на настоящите ни партньори до голяма степен успяваме да предлагаме нашите продукти. Без подкрепата им ние не бихме могли да покрием българския пазар.

Проведохте серия от презентации и обучения сред ваши партньори и фирми от бранша, което е сериозна заявка за присъствие на пазара. Това ли е пътят за постигане целите на компанията?
Това е една от основните ни дейности, да информираме партньорите и клиентите си за новите продукти. Ние постоянно провеждаме семинари в нашия офис или на място при клиентите ни, обучаваме ги как да прилагат новите продукти. Факт е, че без обучение няма начин да се успее. Като представителство сме отговорни клиентите ни да познават продуктите GEZE, да се запознаят с особеностите им и да умеят да ги прилагат в техните проекти. Целта ни е да ги запознаваме и с по-малко популярни в България продукти, за да могат партньорите ни да ги използват и предлагат. Факт е, че у нас съществува един чисто психологически подход при предлагането на нови продукти. Много фирми, които не познават в детайли даден продукт, предпочитат да го избягват. Затова ние правим тези презентации, които са по-скоро работни срещи между нас и техните работни и монтажни екипи, като това дава повече увереност на партньорите ни.

Компатията има много направления в областта на техниката за врати и прозорци. В коя насока са настоящите й разработки?
В последната една година активно разработваме системите за естествено отвеждане на дим и топлина (RWA). В случай на пожар те съдействат димът да се разпростира само на тънък слой близо до повърхността на тавана и по този начин да се осигури на обитателите бърза и безопасна евакуация извън сградата.

Работата на системите ни може да разделим на две части – задължителното отвеждане на дима и естествената вентилация.

Статистиката показва, че над 90% от жертвите при пожари се дължат на задушаване. Нашата цел е да проветрим помещенията и да освободим топлия въздух и вредните газове през прозорците, така че при пожар хората да могат да се евакуират още в първите минути.

Демонстрацията на RWA системите е елемент от атрактивната част на семинарите ни. Показваме видео със съвсем реални факти и коментираме опити, проведени в контролирани условия. Един от тях показва как при запалването на жива коледна елха в рамките на 35 секунди в стаята се развива температура над 300 градуса. И това би могло да се случи във всеки един средностатистически хол, при което човек няма време да реагира навреме.

Друг пример показва, как при запалването на едно съвременно канапе, за минута и половина се стига до над 50° температура, като се отделят дим и токсични газове. За да се избегнат ситуации, в които хората да се окажат „заклещени” след пламъците, ние предлагаме системни решения за координирано отваряне на прозорците и извеждане на дима и топлината.

Другото направление на RWA системите е естествената вентилация.
Тук ще дам следния пример – представете си съвременен хотел или бизнес сграда, където почти винаги има атриум при централния вход. Като архитектурен елемент той е доста атрактивен, но задържа твърде голям обем въздух, който за да се стопли или охлади трябва задължително да мине през отоплителна или охладителна система. Това е икономически необосновано, поради голямото количество енергия за вентилация или отопление. Решението е в осигуряването на естествена вентилация. Нашата роля е да осигурим отваряне на прозорците или клапите, предназначени за отвеждане на топлия въздух и за кратко време да изпуснем топлия въздух, който стои отгоре. Като резултат охладителната инсталация ще заработи от по-нормално температурно ниво.

RWA системи са интелигентни решения, посредством които се осъществява координирано задействане и сработване на всички отвори за приточен и отработен въздух.

Важна особеност е, че продуктите GEZE са съвместими с други елементи и на модулен принцип биха могли да се комбинират с други системи и продукти.

Вие осигурявате автоматиката за отваряне на вече готови прозорци?
Да, ние осигуряваме задвижване на вече изработени или готови елементи. Същевременно може да доразвиваме системите с модулни елементи, сензори за дъжд, слънце или вятър. Нашите технологични системи се вписват елегантно и незабележимо в архитектурата на сградата и могат да се използват както в съвременни, така и в стари сгради.

Системите имат възможност и за дистанционно радиоуправление, което допринася за повишаване комфорта на потребителите. Вратите, прозорците и системите за отвеждане на дим и топлина (RWA) се отварят автоматично, безжично и напълно сигурно.

Посредством RWA системите ние осигуряваме безпроблемно отвеждане на горещия въздух и дим от помещенията и с това пестим средства за експлоатационни разходи на инвеститорите и собствениците на сгради.

Намаляването на енергийните разходи е едно от изискванията за постигане на енергийна ефективност на сградите. Коя част от постигането на тези изисквания касае продуктите GEZE?
Възможността да се проветрява една модерна сграда, като се контролира температурата на въздуха в нея, при това сравнително автономно, е изключително енергоспестяващо.

Стъклените врати и прегради се превърнаха в универсален сграден елемент. Какви са предимствата на системите за плъзгащи врати?
Плъзгащите врати са една система, която първоначално бе разработена за външни слънцезащитни пана (капаци), плъзгащи се успоредно на фасадата. Механизмите Perlan 140 първоначално са създадени именно за това, но впоследствие се развиват като задвижващи елементи за интериорни плъзгащи врати, които днес са много актуални.

Интерес представляват и продуктите за плавно затваряне на плъзгащи врати Soft Stop, които улесняват затварянето в натоварени зони и подобряват комфорта в помещенията. Системата Soft Stop позволява свободен ход на крилото от около 10 см в крайните позиции, при който вратата се успокоява и затваря автоматично. Плъзгащите врати без такава система са доста трудни за експлоатация особено в натоварени места, където вратите често остават полуотворени или при затваряне се удрят с голяма сила, което е неприятно и рисково, особено за стъклени врати.

Класическият случай на приложение на плъзгащите системи е като преградни стени в офисни или жилищни сгради. Те са успешно решение при липса на достатъчно място в помещенията. Те намират приложение при вертикално монтирани крила от различен материал – дърво, пластмаса, стъкло, алуминий или стомана. Системите имат адаптери за всякакъв материал – дърво, MDF, термопанели, стъкло и т.н. Плъзгащите системи се класифицират в зависимост от теглото на крилата, които те могат да задвижват – 20, 40 и повече кг. Серията автоматични пешеходни врати Powerdrive е удобство и безопасност за плъзгане на тежки врати с тегло до 200 kg. Има и системи които задвижват големи портални врати с тегло на крилото 600 кг и се използват най-вече в корабостроителници, железници и други производства. При влажни помещения или места, изложени на директни атмосферни влияния, или при монтаж в предразполагаща към корозия среда, се използва продукти от неръждаема стомана.

Кои други продукти са във фокуса на вниманието на фирмите от бранша?
Напоследък все повече се използват хидравличните автомати за затваряне на врати.

Това показва, че енергийна ефективност и комфорта са неделима част от бита на хората.

Сред предпочитаните продукти са и системите за автоматични врати с височина на профила (гредата) 70 мм, които само GEZE произвежда. Тези механизми ефективно се вграждат и във фасади, където ригелите са от 45 до 65 мм, т.е системата може да се монтира на конструкцията без да се вижда отвън.

Задвижванията GEZE могат да се комбинират с алуминиевите профили на повечето известни фирми като Schüco, Akotherm, Wicona и др. Те формират така наречените SHEV системи.

Има ли GEZE сериозна конкуренция у нас?
Всяка една компания има сериозна конкуренция и ако някой не вижда в другите сериозни конкуренти, много бързо приключва живота си. Ние гледаме сериозно на своите конкуренти. Това, което ни прави уникални е, че можем да предложим богата гама от продукти и системи, необходими за вграждането в сградите. Произвеждаме продукти с гарантирано качество на разумна цена, при това със сериозни гаранции.

Каква е равносметката на GEZE за нашия пазар?
До преди няколко години пазарът в България бе предимно ценово ориентиран, но ситуацията се промени. Сега се търсят качествени продукти на разумни цени.

Какви са плановете на екипа за тази година?
Стремежът ни е да наложим бранда GEZE в България и ежедневно работим в тази насока. Новите идеи и практическото им осъществяване е философия на компанията и ние я следваме, като предлагаме новите решения за технологията за врати и прозорци.

Предвидимост е ключова дума за работата ни, което значи, че нашите партньори могат да разчитат на нашите ясни и последователни действия и досегашни условия на работа.

Може да харесате още...