Пет основни правила при експлоатацията на дървена дограма

Съвременните прозорци, изработени от дърво предпазват перфектно от топлината, те са екологични, удобни, естетически издържани и невероятно издръжливи. При правилно експлоатиране те биха издържали колкото и самата къща, в която са монтирани.

Използването на висококачествени и екологично безопасни бои и лакове на водна основа е неизменна и неразделна част от експлоатацията на дървена дограма в Европа. Те създават здрав и еластичен защитен слой, устойчив на напукване под въздействие на вредните атмосферни условия или в следствие естествените процеси на разширяване и свиване на дървото.

За да може една дървена дограма да функционира безотказно и да служи като украшение на дома в продължение на много години, трябва да й бъде осигурена и съответната грижа. За да направите това, ние препоръчваме да следвате следните прости съвети.

1. Защита на дървената дограма по време на инсталация и строително-ремонтни дейности.

Грижата за дървените прозорци започва от момента на монтажа им. Тогава е важно да се предпазват от механични повреди по повърхността, както и да се защитават от строителнен прах и различни смески и разтвори. За тази цел използвайте тънко фолио и самозалепваща се лепенка, която да не остава следи или да уврежда повърхността на рамката. Ето защо, преди да я използвате, се уверете, че тя е подходяща за целта и е в съответствие с препоръките на производителя. Имайте предвид, че независимо от вида на лепенката, дългото й оставяне върху рамките на прозорците може да остави следи по повърхността.

След приключване на строително-ремонтни дейности вътре и извън сградата, отстранете фолиата и лепенките от прозорците и ги измийте обилно с топла вода и препарат.

2. Почистване на прозорците.

Два пъти годишно (пролет и есен), старателно почиствайте повърхността на дървената дограма от прах, следи от насекоми и други замърсявания с мек почистващ препарат и вода, тъй като замърсяванията могат да доведат до появата на мухъл и унищожаване на боята.

Повечето почистващи препарати за стъкло съдържат амониев хлорид, останките от който трябва да премахнете с чиста вода. Избършете прозореца с микрофибърна или мека кърпа. След почистването нанесете върху рамката препоръчаното ви специално защитно средство за дърво.

3. Проверка на състоянието на покритието.

Всички покрития са изложени на вредните въздействия на ултравиолетовите лъчи и влагата, които разрушават външния слой на боята, особено тези с южно и западно изложение. Препоръчваме след 5 години експлоатация дограмата да се проверява ежегодно за повреда: пукнатини, подутини, отнемане от боята – всички те трябва да се отстранят възможно най-бързо самостоятелно или с помощта на специалист. Своевременното ремонтиране на дограмата предотвратява развитието на повредите по нея, спестява време и спомага да се избегнат излишните разходи.

4. Проверка на обкова и уплътненията.

Уверете се, че пантите и дръжките функционират правилно. За по-плавна работа ги смажете, като изчистите излишното количество смазка. Проверете силиконовите уплътнения и сцеплението им със стъклата и веднъж годишно ги третирайте с талк на прах, за да се запази гъвкавостта и ефективността им.

5. Възстановяване на повърхността.

Лаковото покритие трябва да се възстанови, ако изтънее, ако по него се появят микро-пукнатини или механични повреди. При многократно нанасяне на боя върху рамката използвайте същите или сходни материали, каквито са били използвани от производителя. Видът на възстановителните работи зависи все пак от степента на увреждане на повърхността. При стриктно спазване на предписаните грижи за дървената дограма, като правило, необходимостта от реставрация възниква не по-рано от 7-10 години експлоатация и се свежда до прости дейности, които всеки би могъл да извърши и самостоятелно.

Може да харесате още...