По милион лева за „безплатното“ саниран блок

Към 15 юли „безплатно“ санираните блокове в България са всичко на всичко 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели – щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски.

Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради.

От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за „безплатно саниране“ е 1.06 млн. лева.

На опашката за финансиране са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но по-малко от половината – 2022, имат обозрима перспектива да се възползват от програмата, тъй като за техните имоти са сключени договори между общината, областния управител и ББР (Българската банка за развитие), която осигурява парите за строително-оздравителните работи. В това число влизат вече санираните и въведени в експлоатация 515 сгради.

Както е известно, за другите над 3000 чакащи държавната програма за „безплатно“ саниране на практика е замразена – поради изчерпване на ресурса.

До временното спиране се стигна след поредица скандали в предния и сегашния парламент и тежки критики към кабинета „Борисов“, че схемата, по която финансира преобразяването на старите блокове, е много неясна, скъпа и вероятно корупционна. Точно по тази причина през юни депутатите задължиха министъра на регионалното развитие периодично да докладва за хода на програмата.

Държавната банка ББР, която е финансов „агент“ на правителството в кампанията за оздравяване на старите соцблокове, дотук е подписала договори за почти 1.4 млрд. лева, става ясно от доклада с данни към 15 юли, изпратен от министър Нанков за Народното събрание.

От тази сума 806.66 млн. лева вече са изплатени на фирмите, които са участвали в различните етапи на санирането – строители, проектанти, надзорници.

От отчета се разбира също, че регионалното министерство и ББР най-накрая са разрешили споровете си какви лихви се дължат по авансово преведените пари за саниране. В резултат министерството вече е превело на държавната банка парите за 222 готови сгради – общо 236 млн. лева.

Скъпите ремонтни дейности, особено при старта на програмата, също бяха повод за многобройни упреци към правителството на Борисов. Някои блокове в бургаския квартал „Меден рудник“ например надминаха 3 млн. лева.

Дори се наложи тогавашният ресорен министър Лиляна Павлова да налага пределни цени и да сваля на няколко пъти „тавана“.

Но новите данни показват, че разходите остават високи. Според отчета на Нанков през август се очаква да се разплатят още 70-ина готови сгради на обща стойност около 68 млн. лева, през септември – още 72 сгради за 67 млн. лева, а за последните три месеца на годината – други 160 сгради за 159 млн. лева. Това означава, че санирането продължава да върви със скорост по милион за блок.

Временно класиране

Бургас, Благоевград и Хасково са отличници по сключени договори за оздравяване на сгради.

От отчета на МРРБ става ясно, че от 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране 236 са в Бургас, като 39 вече са въведени в експлоатация.

Следват област Благоевград със 189 сключени договора и Хасково със 180 договора. София е едва на четвърто място със 167 блока.
 

в. СЕГА

Може да харесате още...