По триъгълната фасадна мрежа

През септември новата сграда на Университета в Колдинг, Южна Дания отвори врати за студенти. Сградата е проектирана от Henning Larsen Architects.

Университетът се е помещавал в старата сграда на болницата до 2008 г., когато се взема решение да се проведе конкурс за проектиране на този нов кампус (затворен в един корпус). Конкурсът е спечелен от архитектите на Henning Larsen Architects, известни със своите високотехнологични и енергийно-ефективни решения. Желанието им да създадат една „устойчива“ среда, съчетана със смел дизайн, е в основата на проекта.

Семантичен център

Новият кампус е разположен на брега на река Колдинг, почти в центъра на града. На него се възлага амбициозна задача – да стане не само образователен, но и обществен център. Предполага се, че той ще служи и за сцена на градските събития – концерти и изложби.

Архитектите се стремят максимално да използват парцела, предоставен от общината. Планират триъгълна сграда, такава че да остави простор на жителите към реката и в същото време да ги защити от градския шум. Открита към реката, сградата образува ново обществено пространство – площад, който обединява съществуващите образователни институции на града.

Динамични фасадни часовници

Като основен елемент на архитектурния образ, сложната фасада е създадена от триъгълна мрежа. Тя въздейства както на външното, така и на вътрешното пространство, като съчетава естетика и функционалност. Заедно с германския художник Tobias Rehberger архитектите въплъщават във формата на сградата темата за времето и превръщат фасадата в часовник, който показва времето чрез сменящи се цветни повърхности, линии и кръгове, захранени с LED-осветление.

Фасадата отговаря и на изискванията за контрол на климата и оптимална осветеност на сградата. През деня перфорирани панели филтрират прекомерната слънчева светлина като променят позицията си и придават динамичност на сградата. Вечер фасадата пропуска светлината отвътре навън, което превръща сградата в нажежена скулптура.

Учебни пространства

Пространството на корпуса е организирано около 5-етажен атриум, който служи за главна и най-голяма аула на комплекса. Вътрешните балкони по етажите са разположени като зрителски места, подредени по редове, а в сцена се превръща платформата на първия етаж.

Кабинетите и класните стаи на всяко ниво са разположени около централния атриум. Отразявайки настоящите тенденции в областта на образованието, пространството на сградата е замислено максимално гъвкаво, така че класните стаи да се отделят лесно от галерията на атриума с подвижни стъклени прегради.

В кампуса също така има и информационен център, библиотека и фитнес зала. До кафенето на последния етаж, с прекрасна гледка към историческия център на Kolding, в предната част на университета, може да се стигне и чрез външни стълби.

Отговорен подход

В проекта огромно внимание е отделено на „зелените“ технологии. Освен високотехнологичната фасада, тук има и система за охлаждане с вода от реката, както и механична вентилация, която практически не консумира никаква енергия.

Може да харесате още...