Победителят в ArtMe Facade Design

Bristol Aerospace Collection Trust създават нов дом за последния Конкорд направен и летял от Filton. Той ще се помещава в специално изработен за целта хангар, който ще е ядрото на един вълнуващ нов музей: космически център Bristol.

В края на 1962г. правителствата на Франция и Великобритания подписали споразумение за разработката на свръхзвуков лайнер, по-късно станал известен под името “ Concorde“ (от френски „съгласие” или „съюз”).

Самолетът, за пръв път излетял на 2 март 1969 г., започнал полети с пътници едва през 1976 година.

На 26 ноември 2003 г. Конкорд извършил своя последен полет, приземявайки се в Бристън , един от градовете, където той се е родил преди 30 г.

Concorde 216, най-доброто от британския флот, ще бъде запазен и изложен като жест на респект към техническите иновации, международното сътрудничество и хората, които направиха това възможно, с надеждата, че ще вдъхнови днешните и бъдещите поколения в областта на науката, технологиите, инженерството, и математиката (STEM).

ArtMe Facade Design  позволява на инвеститора Bristol Aerospace Collection Trust и архитектурното бюро Purcell да покаже “blueprint” чертежи на Concorde от външната страна на сградата, за да се ангажират посетителите и да ги насърчават да открият това, което се крие в него. Сградата ще стане част от историята на мястото.

Международното жури е оценявало проектите в продължение на година и обявява Bristol Aerospace Collection Trust за победител.

Коментирайки печелившия проект журито каза: „Фасадата на сградата се отличава с една абстракция на използване на вертикални линии, с цел да се създаде образ на самолет върху отразяваща повърхност. Фасадното решение е изключително похвално и заслужава признание „.

Проектът е отличен с награда от 1500 € и 300 m2 безплатна площ за фасадни реализации, предоставени от ArtMe.

Може да харесате още...