Подгответе прозорците за следващата топлинна вълна

Adler

Под въздействието на интензивната топлина покритията на дървените прозорци страдат, а самите прозорци могат да се повредят. С покритията на Adler можете да защитите елементите на сградата с добавка против нагряване. Няма да повярвате с колко градуса може да се понижи температурата на повърхността.

Популярните сред архитектите и проектантите черни и тъмносиви нюанси се нагряват особено силно под лятното слънце. Това е болезнено на допир, но още по-болезнено е по отношение на издръжливостта – особено за прозорци и врати. „Излагането на силна топлина скъсява живота на покритието. При дървените елементи може да има неприятно отделяне на смола. А пластмасата дори се деформира“, обяснява Райнер Тропмайер, ръководител на отдела за разработка на архитектурни покрития на Adler. Поради тази причина водещият австрийски производител на лакове, бои и консерванти за дърво залага на специална добавка против нагряване, която поддържа по-ниска температура на повърхността и по този начин надеждно защитава покритието и материала.

Adler

Покритието против нагряване съдържа частици, отразяващи инфрачервените лъчи. „Тези пигменти наистина отразяват топлинното излъчване, така че повърхността се нагрява с около 25 градуса по Целзий по-малко“, обяснява Тропмаир. Разбира се, това има смисъл най-вече при „уловителите на топлина“ като антрацит или тъмно сиво. Но червеникавите, кафявите или дори зелените и сини нюанси също се възползват от допълнителния топлозащитен щит. Иновативната разработка е особено интересна за прозорци и врати, чиито рамки и повърхности също предават топлина в къщата. Използването на тази технология би било възможно при дървени фасади с тъмно покритие, но би било много времеемко и скъпо поради големите площи. В допълнение, дървените фасади обикновено не са директно свързани с носещата конструкция на къщата и съответно отделят малко или никаква топлина навътре в сградата.

Снимки: Adler

Може да харесате още...