Подготвят се зелени строителни сертификати

Група експерти разработват стандарти за нискоенергийно и зелено строителство, които трябва да представят до 6 месеца, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Сертификатите ще са доброволни и ще се дават от бизнеса. Една от опциите е с тази дейност да се заемат консултантските компании, които сега оценяват енергийната ефективност на сградите.

Според Плевнелиев след въвеждането на тези сертификати купувачите би трябвало да се замислят къде да вложат парите си. “Независимо дали се купува панелка или луксозно строителство, става въпрос за дългосрочна инвестиция”, каза Плевнелиев.

Министърът напомни, че около 80 млн. лв. от програма “Регионално развитие” ще се насочат към саниране на сгради. Очаква се кандидатстването за средствата да започне през лятото на 2011 г.

В отговор на въпрос от представители на бизнеса Плевнелиев каза, че се подготвят и облекчения за издаването на строителни разрешителни.

Мегаагенция за европарите

Добрият вариант за усвояване на еврофондовете е да се създаде мегаагенция за развитие, отговорна за всички средства от ЕС, повтори вчера министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Става въпрос за програмния период 2014 – 2020 г. Тя трябва да е съчетана с ново териториално и административно устройство на страната и част от общините и областните администрации да бъдат закрити или обединени, смята Дончев. “Това ще намали публичните разходи и ще увеличи капацитета на местните власти да работят с евросредства”, каза Дончев. Идеята е финансово да се стимулират общините, които решат да се обединят доброволно. Възможно е бонусите да се въведат през 2012 г. Идеята е заимствана от Франция, където за общините с дефицит, които решат да имат един кмет и обща администрация, се отпускат допълнителни средства според броя на населението.

dnevnik.bg

Може да харесате още...