Подходящата дограма предпазва и от бели мечки

mechki

В Арктика, когато полярни мечки разбиват прозорец на склад на полярна метеорологична станция, персоналът изпада в трудно положение. Те охранявали вътрешните помещения ден и нощ, но не могли да излязат и да продължат своята работа. Зимуването на север в укрития с безопасни прозорци може да бъде и далеч по-комфортно.

Население на острова – две мечки на един човек

Петте служители на метеорологичната станция на остров Тройной в Алктика се оказват обградени от 10 бели мечки, като половината от тях са самки със своите малки. Полярните мечки през зимата обикновено напускат острова, но в този случай останали. В последния ден на месец август, една мечка изяла две кучета и оттогава прекарва нощите си под прозорците на сградата, в която живеят хората. Към средата на септември хищникът пробил прозорец на складово помещение, но до храна така и не се добрала.

Началникът на метеорологичната станция съобщил, че засега персоналът е в състояние да се пази от хищници, да ги прогонва с трактор и да заковава счупените прозорци с дъски. В резултат това обаче петима служители на станцията не може да си вършат полевата работа и трябва непрестанно да се страхуват от атаки на полярните мечки, които се намират в близост до помещенията на разстояние от 50 до 200 м, а специалните средства, предназначени да ги отблъскват свършили.

Идването на кораба с доставки полярните изследователи чакат вече цял месец, но заради излизането на проблема в пресата, те се надяват на помощ по-рано. Централното управление е информиран за ситуацията, но предлага на метеоролозите те да действат самостоятелно, според конкретната ситуацията.

Защита на животните от хората

Полярната мечка е голям и агресивен хищник. Теглото на възрастен мечок е 600-800 кг, а понякога достига един тон. В света има около 25 хиляди, от които около 7000 са в Русия.

mechki

Ръководството на полярната станция в Арктика е могло обаче по-рано да предвиди случаите на нападение от полярни мечки и предварително да се оборудва с всички средства за защита на съоръженията. Например, да инсталира в жилищните и складови помещения двойно остъклени прозорци от закалено стъкло или ламинирано стъкло. Така унищожаването му няма да причини вреда на хората или животните. Дори да бъде разбито, това стъкло се пръска на малки парченца и не причини сериозни наранявания.

Може да харесате още...