Показват къща-акумулатор на ЕСЕН 2011 в Пловдив

Къща, която сама си произвежда нужната енергия, ще бъде сред най-големите експонати на предстоящия Есенен панаир в Пловдив. Посетителите ще могат да я видят в реалните й размери – обща площ от 130 кв. м., на два етажа, съобщиха организаторите на панаира.

Къщата е разработена от ямболската фирма „МКМ продукт“. Има самостоятелно енергийно захранване, осигурено от соларни панели по фасадата и покрива, поясняват от производителя.

Това е само една от новостите на Международния технически панаир, който ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“, а акцент ще бъде зелената енергия.

Според  директива на Евросъюза, към 2020 г.  всяка новострояща се сграда трябва да е с нулево енергийно потребление, а старите здания – да станат „по-пестеливи“ чрез инсталиране на съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници и монтиране на интелигентни уреди. Затова интересът към този сектор от бизнеса е изключително голям.

Сред новостите са котлите на биомаса и рециклирани отпадъци, които предлага пловдивската фирма „Пинк плюс“. Те изгарят остатъци от плодове след производството на сок и вино, слама, дървесина и отпадъци от домакинствата, за да отопляват обществени сгради. Използват се и в оранжерии, като по този начин се получава затворен цикъл, обясниха от фирмата.

На панаира Пинк плюс ще представи и линия за производство на пелети, която е новост за българския пазар. При нея от дървесни и растителни отпадъци се получава екологично гориво – дървени и сламени пелети.

Как алтернативното отопление може да влезе в домакинствата и как те ще бъдат подпомагани, за да го прилагат, ще бъде разяснено в Деня на зелената енергия на 28 септември. Изложители ще презентират домашни печки на екогорива, камини и котли на пелети, а експертите ще обсъждат възможностите за прочистване на въздуха в градовете чрез използване на „зелено“ отопление и транспорт.

В новата ековълна се включват и изложителите от „Автомобилен салон Пловдив“. „Балкан стар мотърс“ ще покаже първия масов електромобил „Mitsubishi-i-MiEV”. Сред експонатите на „Ратола корпорейшън“ е изцяло новият компактен кросоувър „SsangYong Korando“ с ниски емисии на въглероден двуокис.

greentech.bg

Може да харесате още...