Покритие за прозорци генерира електричество и осигурява изолация

Китайски учени са създали нов материал, който може да блокира слънцето и да произвежда енергия. Предполага се, че прозорците или дори пердетата, покрити с този продукт, биха могли да намалят средните енергийни разходи на домакинствата наполовина или повече.

“Ние покриваме иновативния материал с тънък оптичен филм, за да постигнем целта – да комбинираме производството на електроенергия от слънцето и топлоизолацията в един и същи продукт.”, казва Хин-Лап Ип, професор по материалознание и инженерство в South China University of Technology. “Енергийната ефективност за къщата е двойна – производство на електроенергия и енергоспестяване.

Създаването на прототип, който едновременно да генерира електричество и да спира прекомерната топлина, изисква от учените да балансират между събирането на светлината, за да произведе електричество, и блокирането ѝ. В крайна сметка, те създават продукт, който позволява да преминат видимите части от слънчевата светлина, но спира инфрачервените лъчи, които предизвикват нагряване.

“Основният материал, който използвахме за превръщането на слънчевата светлина в електричество, беше полимерен полупроводник“, казва Ип. “Създадохме органичен материал, който може селективно да абсорбира инфрачервената светлина, но позволява на голяма част от видимата светлина да премине през него. Това е идеален материал за полупрозрачно фотоволтаично (PV) приложение на прозорци.

“Масовата технология за соларни клетки, базирана на силиций или други неорганични полупроводници, не е подходяща за приложения на фотоволтаични прозорци, тъй като ги прави непрозрачни”, добави той. “Вместо това, ние можем да направим от органичните фотоволтаици полупрозрачни, леки и цветни покрития, които са идеални за превръщането на прозорците в електрически генератори и топлоизолатори”.

Очаква се новият материал да влезе в промишлено производство до пет години.

Вижте също...