Покривите на бъдещето в архитектурен хакатон на Webit2017

Първият архитектурен хакатон Elevated Habitat V1.0 приключи при невероятен успех. Хакатонът бе част от програмата на Webit2017 и се проведе по идея на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и Пламен Русев, основател на Webit. Инициативата бе организирана от „Асоциация за развитие на София“ и студио „Дизайнморфини“ като част от събитията на Представителството на Европейската комисия в България по повод 10 години членство на България в Европейския съюз.

На 26 април архитекти с креативни идеи работиха в рамките на 8 часа и предложиха своите иновативни концепции за покривното пространство на Общински културен институт „Средец“. Бяха предложени иновативни и с поглед към бъдещето идеи, които да превърнат покрива на сградата в привлекателно място в тази зона на града. Целта на Столична община е сградата да се превърне в сцена, която да покрие част от нуждите на независимите компании и артисти, да отговори на съвременните стандарти в представянето на произведения на изпълнителските изкуства, като в същото време да запази и подобри образователните си функции. От съществено значение бе в концепциите на участниците да се подчертае връзката на сградата с парка „Заимов“, чиято реконструкция също предстои в следващите години.

В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., Столична община планира да извърши реконструкция и модернизация на общинския културен институт, като го превърне в Център за съвременни изпълнителски изкуства и образование, във връзка с което предстои да бъде актуализиран и архитектурният проект за обекта. Съществува възможността идеите и иновативните решения, които се родиха по време на Elevated Habitat V1.0 да бъдат включени в преработения инвестиционен проект.

Задачата на журито беше изключително трудна. Всички предложени концепции бяха креативни и даващи подкрепа в развитието на София като иновативен и „зелен“ град.

Всички концепции бяха представени пред жури в състав:

1. Арх. Здравко Здравков – Главен архитект на Столична община;
2. Малина Едрева – Председател на Постоянна комисия по образование, култура, наука и културно многообразие- СОС;
3. Бойко Благоев -Представителство на Европейската комисия в България;
4. Светлана Ломева – Директор на „Асоциация за развитие на София“;
5. Арх. Орлин Давчев – Заместник-декан на УАСГ;
6. Арх. Владимир Дамянов- Катедра „Интериор и Дизайн”, ВСУ „Любен Каравелов“;
7. Пламен Русев – Председател „Webit“;
8. Цветелина Георгиева – Съосновател и Председател „Асоциация Дизайнморфин“;
9. Ваня Барбалова-Адвокат;
10.Иван Велков-Заместник-председател на СОС; На официална церемония на Националния регистър за ново строителство и реконструкция по време на „Webit 2017“ бяха наградени следните екипи и проекти:

Първата награда отиде при Отбор “Team”: Христо Христов, Александър Чернев, Тина Ковачка, Таня Николова, Радостин Вучев

 

Журито присъди две втори награди за: Анна Миткова и отбор „EverGreen”: Александър Кехайов, Драгостина Иванова и Мария Иванова.

Наградите (в размер на 2000лв.) бяха осигурени от Асоциация за развитие на София.

През целия ден участниците бяха подкрепяни и насърчавани от менторски екип на „ДИЗАЙНМОРФИН“: Раул Шишков-Асоцииран партньор@DesignMorphine; Георги Кунчев-Асоцииран партньор@DesignMorphine; Златко Янакиев-Member @ DesignMorphine;  Мартин Петров-Member @DesignMorphine.

Може да харесате още...