Покривните прозорци в един „интелигентен дом“

smart system

Интелигентните решения за дома стават все по-популярни в целия свят. Съвременният човек, свикнал с различните мобилни устройства, любопитно приветства всякакви технически нововъведения, които подобряват качеството му на живот. Днес вече можем действително да управляваме прозорци и врати, слънцезащитни системи и кухненски уреди последством автоматизирани механизми. Какво можем да очакваме от покривните прозорци в нашия „интелигентен дом“.

Системата за управление на сгради BMS (Building Management Systems) най-често се използва в офиси и обществени сгради, но сега тя вече по-често могже да бъде срещната и в частните домове. BMS контролира, интегрира и оптимизира различните елементи на къщата, като например осветление, отопление или климатик, като информира собственика за състоянието им. С нейна помощ се установява дистанционен контрол над това, което се случва в къщата, включително и при покривните прозорци.

Обезопасяване на прозорците от произволно разстояние

smart system

„Умните домове“ имат много невероятни интелигентни решения, които гарантират сигурността на имуществото. Една от тях е възможността за откриване и закриване на капаците на прозорците, както и включване и изключване на светлината, по всяко време и на всяко място, с помощта на смартфон. Важно е да се отбележи, че това е възможно дори и в случаите, когато потребителят се намира на хиляди километри далеч от дома. В резултат на това, дори и дългото отсъствие на собствениците, не е така ясно забележимо, което намалява риска от кражба.

Възможно е дистанционното управление на почти всички системи: слънцезащита, осветление, отопление, поливане на градината, охранителни камери – и това не е всичко. „Умните домове“ могат и напълно да автоматизират работата им. Интелигентната система за контрол на дома гарантира, че условията на живот ще се регулира непрекъснато, в съответствие с предпочитанията на обитателите им, както и с промяната на метеорологичните условия.

Почасови превключватели, от своя страна, дават възможност за спускане на системите за слънцезащита, за отваряне и затваряне на прозорците в съответствие по предварително зададени дата и час. При опит за кражба с взлом, „интелигентният дом“ с помощта на сензори за засичане на движението и вградена камера може да направи снимка на натрапника и да изпрати негова снимка на собственика.

Спете и работете спокойно – „интелигентният дом“ ще се погрижи за всичко

smart system

Има и интелигентни решения, които правят живота у дома по-лесно и подобряват домашния уют. Някои от тях са в състояние да включат или изключат всички устройства у дома, веднага прекрачите прага му. Това дава увереност, че когато сме на работа, нашата ютия или тостер няма да предизвикат пожар.

Благодарение на правилно програмираните функции, можете също така да си гарантирате, че нагревателите ще работят само, когато е необходимо – така ще се генерира по-малко топлина, когато спим или сме навън. Тези технологии дават възможност да се спести и време на членовете на семейството – с натискането само на един бутон се автоматизират редица устройства – щори, осветление, отопление, климатик и така нататък.

„Умните домове“ не могат без различните сензори за автоматизация на уредите. Можете да инсталирате детектор за дим (блокират главния газов клапан, ако има пожар), сензор за наводнения (спира водата централно, когато открие вода на пода в банята или в мазето) и сензор за дъжд, с който могат да бъдат оборудвани някои съвременни прозорци с дистанционно управление.

Прозорците под един покрив с модерните технологии

smart system

Областта на действие на системите за домашна автоматизация на дейността могат да включат и съвременните прозорци. Някои от тях можете да контролирате без да помръднете от мястото си – идеален за тавански помещения, където достъпът до прозореца често е труден. Има капандури с вграден сензор за дъжд, който е отговорен за тяхното затваряне, след като бъде ударен от първата капка дъжд. Мисията на интелигентните системи е в подаването на бързи команди за незабавно затваряне на отворения прозорец, когато завали дъжд или сняг.

През последните години, много собственици обзавеждат таванските стаи като спални бани или кухни. Модерните технологии са в състояние да тестват и контролират качеството на въздуха в таванските помещения. В следствие на човешката дейност съставките на въздуха нямат постоянни пропорции. Те трябва да са близки до състава на свежия въздух, заради здравето и благосъстоянието на обитателите. Управлението на качеството на въздух е възможно благодарение на сензор, свързан със системата за контрол на отваряне и затваряне на подпокривните прозорците.

smart system

Контролираната вентилация допринася за възможността за регулиране на височината на нивата на температурата и влагата, като по този начин се осигурява по-здравословен микроклимат в таванските помещения. Това е много важно поради факта, че излишната вода води до развитието на плесени по стените. Сензорна система улеснява предотвратяването и на този проблем.

Светодиод сигнализира за превишаване на зададеното качество на въздуха. В същото време сензор изпраща сигнал към двигателя, който активира механизъм за отваряне на подпокривния прозорец. Когато въздухообменът приключи, процесът на вентилация спира и системата дава команда за затваряне на прозореца.

Може да харесате още...