Поликарбонатните плоскости – практичен и надежден „партньор” в съвременното строителство

Поликарбонатните плоскости в много случаи заменят стъклото и други материали в съвременното строителство. Те са практични, издръжливи, надеждни и леки, което ги прави приложими навсякъде в строителството. Притежават добра топлоизолация, висока удароустойчивост, превъзходно светлопропускане в сравнение с други пластмасови продукти. С добрите си якостни показатели, със защитата от ултравиолетовите лъчи и с другите си  характеристики те са предпочитани при изграждането на фасади, за остъкляване, покриви, облицовка, навеси и др. Относително малкото им тегло ги прави подходящ конструктивен материал както за външни конструкции, така и за различни интериорни решения. Монтират се лесно и бързо, удобни са за поддръжка, имат модерен естетичен дизайн и относително ниска цена. Недостатъкът им е в по-голямото линейно разширение при температурни изменения.

Изборът на кой да е строителен материал изисква потребителят да има  определени познания  за свойствата и характеристиките на продукта. При покупката  на поликарбонатни плоскости е необходимо да се ръководим  не  само от  популярността на бранда и марката, но най-вече от експлоатационните  характеристики и потребителски свойства, предвид предназначението им и вида на конструкцията.

От компетентността на търговеца до голяма степен зависи дали ще намерите точния продукт според заданието,  както и  да подберете всички необходими допълнителни материали и аксесоари. Затова  клиентите трябва предварително  да се замислят дали не е по-добре да купят поликарбонат от място, където предлагат целия спектър от услуги – консултация, доставка и монтаж на конструкцията, придружени със съответните сертификати за качество и съответствие на продукта.

ПАЗАРЪТ

Пазарът на поликарбонатни плоскости  е доста динамичен, което обуславя присъствието на много и различни брандове у нас. Това са продукти на водещи производители от Великоритания (Marlon, Lexan), Израел (Palram, Polygal), Франция (Kaysersberg), Китай (Plastilux,Polynex), Украйна (Stronex), Lexan, Makrolon, Polygal и др. Сред производителите със световна популярност са италианската POLYU Italiana S.p.A и немският концерн Rodeca GmbH. Един от най-многообразните пазари е в Русия, където са изнесени производствата на много  световно признати марки – Sellex, Octeco, Carboglass, Stronex  и др.

Поликарбонатните плоскости имат широко приложение и съвсем естествено е пазарът им да е достатъчно конкурентен, смята Юлиян Бандров – управител на фирма ГЕПЛАСТ. Ние сме от три години на българския пазар, но фирмата се развива от  19 години в Румъния. Амбицията ни е  да установим трайни и добри отношения с клиентите ни, като за целта залагаме на материали от известни европейски производители с доказано добра репутация. Акцент в търговската ни политика е да бъдем партньори на клиентите при избора им на най-подходящия продукт за конкретния проект и вярваме, че нашите партньори са добре информирани„.

На пръв поглед не може да се определи качеството на плоскостите, категоричен е г-н Бандров, но всеки продукт има обективни характеристики – UV защита, якостни показатели и други свойства, които за професионалиста до голяма степен са гаранция за произхода им. От своя страна всеки производител гарантира качеството на материали си със съответния сертификат, издаден след строг контрол от категоризиращи и стандартизиращи институции.”

ПРИЛОЖЕНИЕ  И ВИДОВЕ

Поликарбонати са термопластични полимери, които конструкторите използват за облицовка и остъкляване, като подхождат индивидуално в зависимост от характеристиките на материала и заданието. Те успешно заменят матираните стъкла в изграждането на вътрешни преградни стени на офиси, санитарни възли, изграждат паркинг зони и много други външни конструкции. Оснивните цветове, които се използват са прозрачен (кристал), опал, опушено-кафяв (бронз), зелен, син (небесно-син). За специални приложения, като например зимни градини, плоскостите се изработват със слънчевобронзов оттенък и полупрозрачнобял опал. И двата вида поглъщат отблясъците и слънчевата топлина, а плоскостите с цвят бял опал създават разсеяна естествена светлина.

Поликарбонатни плоскости биват два вида плътни (монолитни) и структурни (клетъчни, многослойни).

Структурните поликарбонатни плоскости са най-често използвани в  съвременното строителство. Те са известни и като „клетъчни”, заради вътрешната си структура, която обуславя добрите топлоизолационни свойства, а усилващите ребра осигуряват  голямата конструктивна устойчивост.

Структурните поликарбонати са произведени чрез екструзия на термопластични пластмаси. Високата пластичност и здравина на материала позволяват при  екструзията да се получат листа с много тънки стени (0,3-0,7мм), с висока удароустойчивост и сравнително малко тегло. Получава се материал, който е 200 пъти по-здрав от обикновеното стъкло и 8-10 пъти по-издръжлив от плексигласа.

Конструкцията на структурните листове е от два-, три-, четири-, пет- или шест слоя (стени) или Х-образна структура и предлага отлични възможности за термоизолация.

Използват се за изработка на козирки и навеси, покриви за басейни, зимни градини и оранжерии, офисни прегради,  балконски остъкления, както и за изработка на различни рекламни конструкции.

Монолитните поликарбонатни плоскости притежават великолепна светлопропускливост и удивителна здравина, при това са доста леки. Те са идеален заместител на стъклото на места, където се изисква по-висока удароустойчивост.  Монолитните плоскости могат да се огъват в студено състояние и подлагат на термоформоване. Благодарение на тези си свойства монолитните поликарбонатни плоскости се прилагат успешно при изграждането на светли прозрачни конструкции и арковидни съоръжения: козирки, наземни пешеходни преходи и други. Много често се използват като шумозащитни екрани и други архитектурни решения.

ХАРАКТЕРИСТИКИ

Поликарбонатните плоскости са удароустойчиви и енергоспестяващи. Притежават невероятна твърдост, дълговечност и стабилност на механични въздействия и големи температурни изменения и са пожаробезопасни.

Висока светлопропускливост. В зависимост от дебелината си, прозрачните плоскости пропускат между 76% и 84% от интензитета на светлината.
Отлична топлоизолация, благодарение на слоя въздух, затворен между пластовете на клетъчния поликарбонат. Коефициентът му на топлоизолация е близък до този на стъклопакетите. Дори най-тънките плоскости, с дебелина 4 мм, превъзхождат два пъти степента на топлоизолация при обикновеното остъкляване. Така се постига около 30% спестяване на енергия.
Производителите от Brett Martin Ltd. UK отчитат коеф. на топлоизолация от 3,5 и 1,5 (w/m²k) за структурните поликарбонатни плоскости Lexan Thermoclear Easyclean.
Шумоизолация. Поликарбонатните плоскости притежават превъзходни звукоизолационни качества. Плоскост с дебелина 10 мм изолира шум до 20 Дб.
Добри якостни показатели. Подобно на всички продукти, произведени от поликарбоната, плоскостите притежават изключително висока якост на удар. Здравината на материала позволява да се поемат термични, ветрови и конструктивни натоварвания без да се получават напуквания и нацепвания на материала.
Еластичен. Благодарение на еластичните връзки, поликарбонатът се поддава на огъване дори в студено състояние, като това не влияе на здравината на листа. Всяка дебелина на панелите се характеризира с определен минимален радиус на огъване.
Дълъг живот. Благодарение на ко-екструдирания UV слой материалът е устойчив на стареене, неблагоприятно въздействие на слънчевите лъчи и атмосферната среда. Има над 10 години екслоатационен период.
Пожаробезопасен – Температурата на самозапалване е 630°C. Поликърбонатът не поддържа горенето и не разпространява огъня, а при горене не се отделят плътен дим и токсични газове. Устойчив е на екстремни температури (от –40° до 120°С ).

ОСОБЕНОСТИ ПРИ МОНТАЖА

Основните компоненти, които могат да се използват при монтажа са поликарбонатен профил (затварящ – U или профил – H), алуминиеви крепежни системи, уплътнители, лепенки и силикон.

Ето някои важни указания, които професионалистите дават за съединяването на структурните (клетъчни) плоскости и изграждането на конструкции с тях.

Рязане и пробиване
За рязане се използват високоскоростни пробивни триони (тип зеге). Между ребрата се правят отвори, които са на разстояние не по-малко от 40 мм от края на панела.

Херметизация на напречните разрези на панелите
– Напречните разрези на панелите трябва да се затворят (запечатат) правилно.
– При наклонено и вертикално положение на панела горните напречни разрези се херметизират с плътна алуминиева самозалепваща се лента, а долните – с перфорирана лента, чиято цел е да възпрепятства проникването на прах и да обезпечава оттичане на кондензна вода.
– При сводови конструкции е необходимо и двата разреза да се затворят с перфорирана лента.

Напречните разрези на клетъчния поликарбонат не бива да се оставят открити!
Разрезите не трябва да се залепват с обикновен стреч!
Долните разрези не трябва да се затварят херметично!

Ориентация на панелите при проектиране и монтаж
– Вътрешните укрепващи ребра на клетъчния поликарбонат са разположени по дължината на панела.
– При създаване на вертикално остъкление, укрепващите ребра на панела трябва да се разполагат вертикално, а при скатни покриви – по дължина му. При изграждане на сводови конструкции, укрепващите ребра трябва да са ориентирани по дъгата.
– За приложение на открито се използва клетъчен поликарбонат със защитен UV стабилизиращ слой, нанесен на външната повърхност на листа. Защитната лента от тази страна на листа е със специална маркировка. За да се избегне допускането на грешка, е необходимо панелите да се монтират с тази лента и тя да се свали непосредствено след монтажа.

Не бива панелите да се огъват под радиус, по-малък от указания от производителя минимален радиус за огъване!
Не бива да се нарушават правилата за ориентация на панела!

Съединяване и скрепяване на панелите
– При монтаж с неразглобяеми профили закрепването на профила към надлъжната опора на скелета се осъществява чрез самонарезни винтове, снабдени с термошайби.
– При необходимост от съединяване на поликарбонатните панели под прав ъгъл е възможно използването на ъглови профили.
– При закрепване на плоскостите към стена се използва специален стенен поликарбонатен профил.
– За неутрализиране на температурното разширение при съединяването и закрепването на панелите е необходимо оставянето на термо фуги.

Не бива конструкции да се монтират на открито, без да се отчита термическата деформация на панелите.Това може да доведе до тяхното изкривяване през лятото и до повреждане чак до скъсване през зимата!

Потребителите познават качествата на поликарбонатните, макар и не в детайли, а за специалистите и хората в строителния бранш няма тайни в областта на поликарбонатните плоскости, смята управителят на „Гепласт”. Ние търговците сме тези, които винаги помагаме с техническа информация, спецификации и поднасяме новостите по отношение на материалите„.

Много са фирмите, търгуващи с поликарбонатните материали, което е оправдано предвид богатото им приложение. Но това ни мотивира да бъдем по-взискателни към работата си и да предлагаме материали, с чиято реализация в различни проекти можем да се гордеем след време. Естествено всеки един вид си има свои специфични характеристики, които проектантите имат предвид когато залагат поликарбонат като материал в различни проекти„.

Във времена на динамични промени оцеляват и просперират наистина добрите и надеждни партньори„, коментира той и гледа с усмивка и добри очаквания настоящата година.

Вярваме, че позитивизма ни е заразителен и с охота го предаваме на нашите партньори”, завършва коментара си търговецът.

Може да харесате още...