Политиците се сбиха за санирането

През последните часове страстите около безплатното саниране се разгорещиха. От една страна депутатката от БСП Мая Манолова, заяви по време на вчерашното пленарно заседание, че предизборната кампания на ГЕРБ за местните избори вече е започнала с програмата за саниране, която в действителност е програма за купуване на избори.

Цялата програма за обновяването на жилищните домове е „обрасла” с митове, според Манолова, която посочи четири от тях:

Първи мит:
Санирането е безплатно. Сумата от 1 млрд. лв. е дълг, който ще плащаме всички ние, обясни Манолова.

Втори мит: Критерият 36 апартамента за саниране на блок е справедлив. Това не е така. Напротив – изключват се много сгради, които се нуждаят от саниране.

Трети мит:
Прилага се принципът: „първи по време, първи по право”. Това не е така, според Манолова, тъй като кметовете на ГЕРБ отдавна разполагат с методическите указания за санирането.

Четвърти мит: Санирането ще подкрепи местният бизнес. Според Манолова, това е на 50% вярно. „С нашите пари ще правите избори”, заяви Манолова.

В отговор на изказванията на Манолова министър Павлова окачестви програмата като икономическа и социална и заяви, че ще достигне до 2.5 милиона българи и опроверга твърдението на опозицията, че санирането ще обхване само големите градове. „Опозицията няма аргументи срещу санирането и затова си служи с манипулации и лъжи. Това се дължи на завист, защото ние напипахме пулса на обществото. Програмата достига до 2.5 млн. души, без значение от политическата им и религиозна принадлежност, което се използва от опонентите за предизборни дивиденти и съзнателно заблуждаване на хората за смисъла на санирането”, каза предаването „Тази сутрин” министъра на регионалното развитие и благоустройство.

До 17 февруари 2015 г. са подадени 11 искания за сключване на договори за целево финансиране от Враца, Варна, Плевен. От Мадан са подадени 4, а от Момчилград – 2, които са малки общини с кметове на ДПС. „Виждате, че няма общини само на ГЕРБ, а от всички политически сили. Дори община с кмет на БСП успя първа да сключи договор“, уточни Павлова.

Министърът заяви, че не може да се съпоставя програмата за саниране с нуждата от подпомагане на пострадалите от бедствия. „Ние помагаме и на хората в беда. Вчера Министерски съвет одобри 28 млн. лв. за пострадалите региони, така че мислим и за пострадалото население“.

На днешното си заседание Министерски съвет гласува Споразумение с Българската банка за развитие по въпросите, свързани с финансирането на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и изплащането на безвъзмездната финансова помощ. То ще бъде подписано от министрите на финансите и на регионалното развитие и благоустройство. В проекта на споразумение се предвижда „Българска банка за развитие” АД да създаде и поддържа регистри на подадените искания за сключване на договори за целево финансиране по отделните обекти и на сключените договори за целево финансиране, да извършва наредените плащания по отделните обекти, текущо олихвяване на формираните експозиции при условията на Програмата и други.

fakti.bg

Може да харесате още...