Позволете на слънцето да влезе в дома ви с панорамните стъклени системи

Какво по-хубаво от това да се наслаждаваш на хубавото и слънчево време на открита тераса с панорамна гледка към хоризонта и морето или да пиеш кафето си в вкъщи на въздух. А когато завали и стане студено да може да се предпазиш от порива на вятъра и да се чувстваш защитен от външните влияния.

Да, това е възможно с движещите/плъзгащите се стъклени прозоречни системи, с които виждаш повече от света около теб през зимата и лятото, без профили и излишни прегради.

Плъзгащите (сгъваемите) стъклени повърхности създават повече гъвкавост и свободно пространство, изчезват незабележимо и с плавен преход напълно или частично.

Прибиращите се в една точка прозорци са най-добрия отговор на сезонните промени. Благодарение на това в хубаво и топло време пространствата изглеждат сякаш никога не са били затваряни. Предпазват от вятър, дъжд, сняг, прах и др.

Това е цялостна система, проектирана за остъкляване на балкони, тераси, открити части на заведения, хотелски или търговски фасади. Би могла да се използва и като представителна, отворена и разнообразна връзка между помещенията, като предлага съвременен дизайн и необходим комфорт.

С панорамното остъкляване се постига по-голяма видимост и повече въздух целогодишно, без да се наруши архитектурата и естетиката на една сграда. Стъклата не са статични и поради свободното си движение наляво и надясно може да се отваря само част от тях и то в желаната посока. Това дава възможност през зимния период да се отваря само част от стъклените панели като прозорец за проветряване. Те са изключително лесни и удобни за поддържане и чистене.

В конструкцияна на системата са предвидени: носеща алуминиева рамка, движещи се крила, регулиращи устройства, темперирано стъкло, изолационни фугиращи материали и фитили.

Системата за панорамно остъкляването не противоречи на нормите в Закона за етажната собственост.

Не са нужни много доводи, за да се убедите в предимствата на панорамното остъкляване, а те са :
– 100% панорама;
– с малък брой конструктивни елементи – големи възможности за комбинации и технически решения;
– постига високи стойности за шумоизолация, ветроустойчост, влагозащита;
– лесен и бърз монтаж.

Технология
При тази технология не се препоръчва употребата на силикон. Затова стъклата се захващат със специални вносни антибактериални лепила. За по-добро уплътняване, на всеки профил се поставят защитни тапи, които предотвратяват проникването на прах и вятър. При ъглови приплъзвания някои производители използват втвърдени алуминиеви ъглови връзки, които повишават здравината на носещия профил и предпазват от силен вятър. Система от колелца с амортисьори разпределя равномерно товара на крилото на целия прозорец и предотвратява увисването му.

Показатели:
Издръжливост. Стъклата се поставят върху алуминиева рамка, която е много издръжлива. Има и метална ос от неръждаема стомана. Носещата конструкция може да работи безпроблемно доста дълго.
Лесна поддръжка. Плъзгащите стъкла са лесно подвижни благодарение на механизъм с 4 броя колела. Във всеки механизъм се осъществява движение с 2 броя лагери. Всяко крило се движи с 8 броя лагера и това му дава възможност за лесно плъзгане. Отичащите се дъждовни води за кратко време излизат извън касата/рамката.

Многообразни форми. Системата от стъкло може да се постави навсякъде, независимо от архитектурата , броя на ъглите или формата. Местата с голямо пространство като хотели, кафенета, ресторанти или магазини, също могат да се остъкляват по този начин.
Изолация. По принцип изолирането на стъклените конструкции зависи от типа стъкло и от използваните аксесоари и уплътнители. Стъклените системи не биха могли да поддържат високи показетели за шумо- и топлоизолация. За увеличаване на изолацията между стъклата някои производители поставят двоен прозрачен фитил. (WinFree системите). Това дава възможност да се изолира звук, топлина и прах. Използват се профили с капкосъбиратели за дъждовна вода.
Безопасност. С използването на 8мм темперирано стъкло можете да се създаде висока съпротивляемост, защото то не се чупи лесно. При извънредни случаи на счупване, стъклото се начупва на малки парченца и не е опасно за околните.

Пазарът

Пазарът на този вид стъклени системи тепърва ще се разширява. Производството и предлагането на панорамно остъкляване не е сред много популярните у нас, но малкото производители и търговци на плъзгащи/сгъваеми стъклени системи имат богат опит. Стъклените системи в повечето случаи са част от продуктовата гама на фирми за дограми, врати, парапети или други строителни продукти.

Освен българските плъзгащи системи WinFree, на пазара се предлагат и вносни продукти от Испания (на фирма Acristalia) и Германия (сгъваеми системи Solarlux, с профили от алуминий, дърво или комбинация от двете.)

Фотосите, които ви предлагаме са от обекти на някои от тях.

Цени
Различните производители сами определят цените на стъклените сгъваеми системи, според няколко показателя – вид и дебелината на стъкло, броя на секциите и комбинациите на отваряне.

Аксесоарите допълнително оскъпяват изделието. За седем секции и права форма цената започва от 250 лв./кв. метър, като при по-сложни конструкции и по-здраво стъкло цената достига 380 лв./кв. метър.

За летния сезон някои производители предлагат преференциални цени от 250 лв./кв. метър за система от плъзгащи стъкла.

Системите за панорамно остъкляване са сред новите технологии в сферата на остъкляването, което е пример за търсенето на разнообразни продукти и услуги, като част от съвременната архитектура и строителство.

Може да харесате още...