Практически курс по строителство с естествени материали

Асоциация за строителство с естествени материали отправя покана за второто практическо обучение за 2013 г. Обучението е част от изграждането на демонстрационна биодинамична къща, която ще послужи за обучения и анализ на различни строителни техники с естествени материали.

Обучителният курс се осъществява в рамките на проект “Принос към развитието на нисковъглеродно строителство в България, чрез разработване и позициониране на иновативни продукти и системи от естествени строителни материали и обучение по устойчиво строителство в УАСГ съфинансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд.

Една от основните цели, които преследваме с поредицата обучителни курсове е сформиране на екип за разширяване на дейността на организацията, а септемврийския курс е може би най-подходящото място, на което би могло да се случи това.

Теми на обучението – Изграждане на външни стени от Cob, лека глина и сламени бали.

Техниката Лека глина или олекотена земя (Light clay също позната като light straw clay, light clay straw, slipstraw) представлява смес от глина и слама, използвана като пълнежен материал при сгради с дървена конструкция.

Техниката Коб е стара форма на естествено строителство със земна маса. Думата cob идва от стар английски корен значещ: буца, парче, кочан или овална маса. Основно наименуванието му е дадено заради формата на „топката“, чрез която се транспортира сместа от мястото на приготвяне до мястото на вграждане. Приложението му се разпростира от стени на къщи, през огради, пещи и огнища, маси, столове до детски площадки.

Сламата е дишащ материал, създаващ благоприятен микроклимат, като максимална ефективност се постига, когато е съчетан с други естествени материали, като обичайната натурална глина и/или вар приложени като слоеве мазилка. Екологично чист материал с минусов CO2 отпечатък, който дава много възможности.

Водещи:
Теоретически основи на строителството с естествени материали,  лека глина – теория и практика
Николай Маринов

Теория и практика Cob
Сюзън Хаган-Cob in Bulgaria

Може да харесате още...