Предимствата на лазерно гравираното стъкло

Как се нанасят изображенията върху стъклото, които виждаме често върху предмети и стъклени стени? Един от възможните отговори е – с лазерно гравиране. При този процес стъклото се нагрява до такава степен, че започва стопяване или изпаряване на материала, дължащо се на топлината, произведена от лазерния лъч. Този процес има безброй предимства при обработката на чуплив материал като стъклото.

Лесно чупливо, когато се нагрява неравномерно, стъклото е много деликатно по време на процеса на декорацията. Затова с навлизането на новите технологии се стигна до лазерното гравиране върху стъкло като техника, която е подходяща за спецификата на този материал. С лазерните системи се постигат резултати с високо качество, за много по-кратко време.

Лазерната обработка има няколко предимства пред традиционното пясъкоструйно или механично гравиране. Тези предимства са безконтактната обработка на стъклото, при която няма износване на използваните инструменти, и максималната точност на детайлите. При класическото механично гравиране материалът задължително се фиксира, за да се улесни работата.

Тази операция изисква време и може да доведе до повреждането на крехък материал като стъклото. При лазерната техника тези стъпки са избегнати. Лазерното гравиране на стъклото се осъществява безконтактно, което изключва увреждането на материала и наличието на парчета и прах от стъклото.

Освен това лазерното гравиране позволява изключително голяма точност в детайлите – като на лист хартия, всеки щрих е безупречно възпроизведен върху стъклената повърхност или вътре в стъклото.  Възможно е персонализиране на изображенията и изпълнение на различни проекти, включително и с включване на светодиоди, които подчертават красотата на дизайна и детайлите.

Може да харесате още...