Предотвратяване сблъсъка на птици в остъклени фасади

stuklo za ptici

Големият ръст на високи постройки и увеличаването на остъклените им части причиняват непоправима вреда на популациите от птици. За да се избегне тяхното унищожаване и да се опази околната среда, германски учени са разработили иновативно стъкло, което предотвратява сблъсъка с него.

Прозрачното стъкло – причина за смъртта на много птици

Съвременните архитектурни тенденции се проявяват в изграждането на многоетажни сгради с големи остъклени площи, които са причина за смъртта на много птици. Птиците често се врязват в прозорците, както на обикновените високи жилищни сгради, така и на високите административни и търговски постройки. След сблъсък със стъклени прегради в света ежегодно умират между 300 милиона и един милиард птици. Птиците не възприемат стъклото като бариера, защото виждат в него отражение на небе, облаци и дървета.

Птиците играят важна роля в екосистемата. Тяхното значение в природата е голямо, както за флората, така и за хора. Те влияят върху числеността на насекомите и дребните гризачи, които те използват като храна и по този начин коригират техния брой, а и спомагат за разпространението на семена. Намаляването на броя на популациите на птиците може да наруши равновесието на екосистемата, което би довело до необратими последици.

Честите сблъсъци на птици със стъклени прегради, особено по време на миграция, предизвикват загриженост сред учените и неравнодушните към проблема хора. Безпокойството на световните общности за опазване и защита на околната среда, по-специално за защита на птиците от сблъсък с прозрачни фасади на сгради, е довело до появата на различни начини за предотвратяване на тяхното измиране вследствие на тези удари.

Преди, за защита на животните от сблъсък със стъклата, се прилагаха стъклени стикери с образите на птици. В Европа се обръща достатъчно внимание на този проблем и на стъклата е задължително поставянето им.

stuklo za ptici

300 птици, загинали след сблъсък в стъкло в Музея на природата,Отава, Канада

Стъкло за защита на птиците от удар

Проблемът не е нов. Изследователи от цял свят разработват начини и средства, за да се предотврати гибелта на птици по този начин, като този фактор за защита става все по-важен при оформянето на цялостната визия на сградите.

Един такъв метод е различната украса на прозорците. Например, третирането на стъклото с офортна техника, която придава матов оттенък на повърхността, който птиците забелязват и отклоняват своя полет. С печат пък върху стъклото, могат да се създадат различни образи, които да се виждат от птиците и да им служат като бариера. Но тези методи не са подходящи, ако стремежът на архитекта е към създаването на „невидимо“ остъкляване.

stuklo za ptici

Пример за декориране на остъклена сграда

Друг начин, който е разпространен най-често в Европа и САЩ е залепянето на специални шаблони върху стъклата, изобразяващи хищни птици, които отблъскват другите птици от стъклените фасади. Този метод е посочен в много нормативни документи и е препоръчан при остъкляване на големи площи със стъкло с висока прозрачност. Обикновено стикерите се използват за остъкляване на промишлени предприятия, където дизайнът и красотата на сградите отстъпват на функционалността и безопасността на съоръженията. Но към силуетите на хищници, птиците бързо свиквали и вече не ги възприемали като заплаха, освен това такива стикери невинаги изглеждали естетически приятни за цялостния облик на сградата.

stuklo za ptici

Залепяне на шаблони, изобразяващи хищни птици

Сравнително нов начин за защита на птиците изобретили германски учени, които разработили специално стъкло, „видимо“ за птиците.

„Видимо“ за птиците стъкло – вдъхновено от природата

Немската компания Arnold Glass е пионер в концепцията за „дружелюбно“ стъкло за птици. Идеята за създаването на такова стъкло е било взето от природата.

В края на 90-те години д-р Алфред Мейрхабер, немски адвокат и бизнесмен с личен интерес към орнитологията, прочел една статия за паяка кълботъкач, който го заинтригувал със своите необичайни паяжини, способни да отразяват ултравиолетовата светлина. Паяжините с UV светлоотразителни нишки служат за привличането на насекомите-опрашители, с които те се хранят, и възпират птиците, тъй като те виждат ултравиолетовата светлина, за разлика от хората.

Своето вдъхновение от тези паяци Мейрхабер споделя с Ханс Йоахим Арнолд, собственик на немската фирма за производство на топлоизолационно стъкло Arnold Glass. Ражда се идеята да се създаде стъкло с UV-отразяващи свойства, което да предотврати смъртните случаи с птици при сблъсък със стъклото. Така започва разработването на стъкло, „дружелюбно“ към птиците.

Процесът на разработване на стъкла с характеристики „видими“ за птиците

Основната задача, която стояла пред разработчиците е да създадат стъкло с UV-отражателно покритие, като същевременно се запази балансът между видимост за птиците и прозрачност за хората. По време на тестването на различни видове стъклени покрития, изследователите стигнали до извода, че шареното покритие е в състояние да отразява UV-светлината по-добре от плътното покритие. Шарката с вертикални, хаотично разположени линии се оказала най-ефективна.

stuklo za ptici

Паяжина на паяк кълбо-тъкач

Едва след независими изпитания на стъклото, заедно с Института по орнитология на Макс Планк (Германия), търговската версия на стъклата с UV-отражателно покритие излиза на пазара през 2006 г.

Основното предимство на това иновативно стъкло е абсолютната му прозрачност за хората. UV шарката е съвършено незабележима, дори когато се гледа от близко разстояние, докато за птиците тя е сигнал, че наближават препятствие.

stuklo za ptici

Стъкло с UV-отражателно покритие, така както го виждат хората и птиците

С пускането на пазара на стъклото, предупреждаващо птиците от сблъсъци, става възможно безопасното остъкляване на високи сгради. Уникалното стъкло с UV-отражателно покритие е както енергоспестяващо, така и слънцезащитно, и дори закалено, за постигането на допълнителна здравина. Но „видимото“ за птици стъкло е почти два пъти по-скъпо от обикновеното.

„Дружелюбното“ за птици стъкло вече е било използвано при изграждането на наблюдателната кула в Линдисфарн (Англия), офис сграда в Хамбург (Германия), Зоологическата градина във Филаделфия (САЩ) и много други градове в Европа, САЩ, Канада.

Използването на стъкло с UV-отражателно покритие в остъкляване на сгради позволява постигането на баланс между архитектурата и екологията. Използването на такова стъкло е част от поредица мерки и препоръки в „зелени“ строителни стратегии в Европа и Съединените щати.

Освен в строителството, това стъкло може да се прилага и при производството на предни стъкла за самолети. Птиците често се сблъскват с предното стъкло на самолетите, което в някои случаи може да доведе до увреждане и принудително кацане на въздушния транспорт. Предното стъкло на самолета има висока якост, която позволява то да издържа на удара на птица с висока скорост. Използването на стъкло с UV-отражателно покритие може да намали смъртните случаи на птици и сблъсъка им със самолети по време на излитането и кацането им.

Използването на изображения под формата на силуети на хищни птици е максималното, което засега могат да направят компаниите у нас в защита на птиците.

Може да харесате още...