Предстои пета Международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ

Etem

Дигитализацията и автоматизацията в архитектурата ще бъдат сред акцентите в програмата

На 16-ти ноември тази година ЕТЕМ за пореден път ще събере световнопризнати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години събитието се превръща в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие на градската среда, както и най-актуалните строителни технологии.

Предстоящото пето издание ще бъде подкрепено от Американския Съвет за Високи Сгради и Градска Среда (CTBUH), в който ЕТЕМ членува. Основно място сред темите на конференцията ще заеме проектирането, изграждането и експлоатацията на високи сгради в градска среда, както и най-новите тенденции и решения при фасадния инженеринг на небостъргачи. Сред акцентите на форума ще бъдат дигитализацията в архитектурата, автоматизацията на различните процеси и последните технологични решения за слънцезащита.

Петата международна конференция обещава динамична програма с вдъхновяващи презентации на водещи професионалисти в архитектурата и фасадния инженеринг. Тази година отново ще бъдат включени световноизвестни експерти от различни индустрии, които ще дадат нова перспектива на последните тенденции и иновации в дизайна.

Сред потвърдилите своето участие лектори се откроява името на Мирон Мутияба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Той ще представи иновативни архитектурни проекти и използването на нови изчислителни техники при проектирането и рационализирането на сложни фасади. Мирон Мутияба участва в реализирането на големи проекти като небостъргачите Signature Towers, издигащи се в залива на Дубай и емблематичната сграда Jockey Club Innovation Tower, превърнала се в новата движеща сила в развитието на Хонг Конг като център за развойна дейност и дизайн в Азия. Мирон Мутияба е част от екипа, проектирал 5-звездния Morpheus Hotel в Макао. Morpheus е първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма, обхващащ над 12 000 кв.м. от фасадата. Той е отговорен за изчисляването на компонентите на фасадата на Morpheus Hotel, включващо цялостното проектиране и рационализиране на алуминиевата обвивка.

Стивън Кенеди, който е асоцииран партньор в архитектурното бюро Grimshaw, ще представи различни иновативни проектантски техники и решения при реализирането на архитектурни обекти в унисон със заобикалящата ги среда. В момента Стивън Кенеди работи върху динамично международно портфолио от проекти, които имат за цел опазването и популяризирането на екологичното, природното и културното наследство. Един такъв проект е Oman Botanic Garden (Ботаническата градина на Оман), който е в процес на изграждане в подножието на планината Ал Хаджар. В градината ще се комбинират отглеждането, проучването и опазването на богатата местна флора на Оман, посредством разнообразни дейности за опазване на растенията, екологично образование и градинарство. Стивън Кенеди е и директор на Scale Rule – колектив от архитекти и инженери, който насърчава културното многообразие и насочва обществената ангажираност към изграждането на устойчива градска среда.

Своето участие в конференцията е потвърдил и Пабло Заморано, ръководител отдел „Geometry & Computational design” в Heatherwick Studio, който има богата опит в прилагането на нови технологии и похвати, както и за изпълнението на предизвикателни геометрии. Пабло Заморано е заместник-ръководител на проекта Coal Drops Yard, емблематичен проект-квартал за търговия на дребно и публично пространство в Кингс Крос, Лондон. През 2014 г. на студиото е възложено генералното преосмисляне на квартала и предизвикателството,да се превърнат остарелите сгради и дългите ъглови обекти в оживено средище за търговия на дребно и място за срещи. Пабло Замораное ангажиран с развитието на геометрията на проектa, както и с координацията на производството на всички сложни компоненти.

Част от програмата на конференцията ще бъде и Георги Петров, който е асоцииран директор, строителен инженер в SOM (Skidmore, Owings & Merrill LLP). Той има опит в разнообразни предизвикателни типологии и проекти, включително корпоративни и търговски офиси, културни и транспортни сгради, както и специални стъклени и стоманени конструкции. Георги Петров работи по конструктивния дизайн на Национален музей на армията на САЩ (Форт Белвар, Вирджиния) – сложен комплекс, състоящ се от музей, център за поддръжка, паркинг, изложбени зали, церемониални и събирателни пространства, разположен на 85 акра земя.

Във Форума ще се включи с презентация и водещият инженер на гиганта Thornton Tomasetti- Николаус Сундхолм. В момента екипът на Thornton Tomasetti  работи по конструктивното проектиране на Jeddah Tower, която през 2020 г. ще се превърне в най-високата сграда в света и първата конструкция, достигнала 1 километър височина.

От ЕТЕМ обещават динамична програма и иновативни идеи, които да вдъхновят аудиторията.

Можете да следите актуална информация за събитието и лекторите, които ще вземат участие на сайта на форума – www.facadeconference.com.

Може да харесате още...