Преобразуване на таванско помещение с Велукс

В една традиционна българска къща, събрала две поколения – семейството на родителите и семейството на сина, вторият етаж е направен със скосени стени – таванското жилище на младото семейство.

За да подобрят условията на живот под тъмните скосявания, семейството решава да намери начин да освети стаите под покрива, да внесе в тях свеж въздух и слънчева светлина.

През какви етапи са преминали, за да стигнат от идеята до завършен, светъл и красив таван , най-добре ще разкажат собствениците. Малинка Стойчева споделя тяхната история:
“Родният ми град е Долна баня. В него израстнах, омъжих се и със съпруга ми имаме вече две прекрасни момчета. След сватбата заживяхме в двуетажната ни къща. Родителите му – на първия етаж, ние – на втория. При построяването на самата къща по онова време имало недостиг на тухли и поради тази причина едната половина на втория етаж остава тип тавански помещения. В това число влиза дневна с кухненски бокс, баня и вътрешното стълбище.

По-късно помещението за баня го доизградихме в нормалните му размери и се получи капандура на покрива. Но това решение не можехме да го приложим и за дневната с бокса, тъй като трябваше да се смени самата конструкция на целия покрив, а това беше свързано с много средства.”

“И така, дневната с бокса останаха в този вид. Боксът и денем и нощем се осветяваше от 100 ватова крушка, тъй като светлината от прозореца в единия край на дневната трудно достигаше до него, много трудно беше и проветрението му.” (снимката е на бокса преди преустройството)

“С годините и керемидите започнаха да се понацепват, понапукват, а съпругът ми през няколко месеца се качваше и подменяше керемидите на нужните места. В последно време това започна да се случва доста често, наближаваше времето им за смяна. През април седнахме и си поговорихме с мъжът ми, и решихме да направим ремонт на покрива – и то бързо. Той реши, че това ще стане в началото на август, а аз имах 3 месеца за да намеря най-доброто, най-бързото и най-евтино разрешаване на нормалните нужди в бокса: „светлина и въздух”. Разговаряхме с няколко майстори за изграждане на още една капандура, подобна на банята, изградена преди години.

Аз обичам новостите, влязох в Google и започна едно проучване на фирми за покривни прозорци и на самите прозорци като продукт и качество. Попаднах на фирма Велукс и много дни и седмици проучвах всички модели, размери, материали и т.н. И така прочетох всичко за Велукс.”

“Споделих цялата информация със съпруга си, но ударих на камък от негова страна. Измина време. Аз се свързах с представител на фирмата, за да получа още информация, но този път по телефона и ако може да получа подкрепа по телефона в убеждаване на съпруга ми за този си избор. За мое щастие, подкрепата не беше по телефона, а нещо повече – представителят дойде вкъщи и показа как е изграден самият стъклопакет – със закалено стъкло, с добри изолационни свойства, и т.н.”

“Майсторът за покрива дойде и на него казах за идеята. Той каза, че поставянето на покривни прозорци Велукс ще стане и бързо и лесно, и с хиляди левове по-евтино от промяна конструкцията на покрива.

След около още седмица се чух с моя близка приятелка. Оказа се, че те в момента правят ремонт на техния покрив и след ден ще им монтират същия прозорец от Велукс, но по-малък. Отидохме да го видим и още докато бяха монтажниците там, направихме и нашата поръчка.

Сега е просторно, светло, проветрено и не на последно място – сметката за ток е спадна с 6-7 лв.! Благодарна съм много на фирма Велукс и на служителите в нея, особено на Владимир Владимиров.”

На снимката се вижда и разликата в дневната стая на семейство Стойчеви – покривът е осветен във всички части на деня, по красивата дървена облицовка играят слънчеви зайчета. Растенията се радват на обилна светлина.

След ремонта в кухненския бокс вече няма нужда от крушка в по-голямата част на денонощието. Готви се на най-хубавата, естествена светлина, храната изглежда свежо и апетитно, огряна от слънчевите лъчи.

И най-важното – настроението на готвача е съвсем друго, когато има поглед навън и когато зеленината и небето донасят ведро настроение!

В самия край на ремонтите идва и времето за “черешките върху тортата” – декорация, щори, аксесоари и други малки детайли за красивия уют в едно жилище.

Семейство Стойчеви са избрали затъмнителните щори Велукс, в свеж оранжев цвят. Дори и при силна светлина навън, спуснатите щори затъмняват плътно. В дневната семейството може да се отдаде на следобедна почивка без светлината да пречи.

С покривни прозорци Велукс жилището е абсолютно защитено срещу течове и проблеми на покрива. Като готово изделие, с външна алуминиева обшивка, покривният прозорец Велукс има гаранция, която важи независимо кой извършва монтажа.

Дори и в дъждовно време, естественият наклон на покривни прозорци Велукс не позволява в стаята да влиза вода.

Удобен за кухненски бокс е и вграденият вентилационен отвор на покривни прозорци Велукс. Проветрението докато някой готви е лесно – просто се протягате и отваряте прозореца.

Монтажът на покривни прозорци Велукс не изисква никакви допълнитени конструкции и не нарушава равнината на покрива.

Отвън е запазена изчистената линия на покрива, а неутралният цвят на външната алуминива обшивка прави прозорците Велукс ненатрапчиви за окото.

Ремонтът за преобразуване на тази типична българска къща с покривни прозорци Велукс е значително по-лесен. Прозорците се монтират за няколко часа, а резултатът е наистина впечатляващ. От двете помещения със скосени стени на семейство Стойчеви се вижда навън, има простор, свеж въздух и естествена светлина във всички часове на деня.

Дори и в дъждовен ден, кухненският бокс се проветрява, без в стаята да влиза дъжд.

За контакти и повече информация – www.velux.bg