Преобразяването на мансардата

С появата на прозорци на покрива, заобикалящата ни природа и изобилна слънчева светлина проникват и в най-тъмните ъгли на мансардата, която е преобразена до неузнаваемост само от тази добавка. За архитектите и дизайнерите на вили се появяват нови възможности да създадат ярки и запомнящи се образи, както и светлинни ефекти. Поради необичайната геометрия на помещенията под покрива, играта на светлината и сянката на тавана създават специална атмосфера, която прави помещението любимо в къщата.

Подпокривните прозорци имат необходимата вентилационна система за постигане на максимален комфорт. Необходимият чист въздух влиза през мансардния вентилоционен клапан, който, в зависимост от модификациите пропуска от 9 до 52 м³/ч.

Вентилацията се извършва при всякакви метеорологични условия, дори и когато прозорецът е затворен.

Как се стигна до тук

През 1894 г. в Англия е записано изобретение, подобряващо дизайна на плъзгащите се и въртящи се по оста прозорци оберлихт (разпространили се в страните с топъл климат и предназначени само за осветяване на помещение) и врати. Появява се възможността да се остъклят и измиват отвътре.

Първият патент за въртящ се механизъм в дървена кутия.

Историческите документи (английски патент №1724), регистрират подобрение в конструкцията на падащите и въртящи по средна ос прозорци, капандури и врати.

През същата година, двама англичани P.Saar A.Schmeil регистрират ново изобретение, което подобрява дизайна на оберлихта. Изобретението позволява отварянето на прозореца отвътре и гарантира цялост при затварянето.

1896 – Германия

Наличието на стъкло в покривното пространство на сградите от това време потвърждават снимките на германската търговска къща Вертхайм в Берлин.

1924 – САЩ

Ch. Witnell получава патент за дизайн на вентилируеми прозорци. Настоящото изобретение осигурява свободното отваряне и затваряне на прозореца, така че той да е пригоден и за проветряване на помещението (хамбари, свинарници и т.н.)

1926

В Съединените щати е регистриран патент за изменение на капандурите. Изобретението предотвратява проникването на дъждовна вода и разтопен сняг.

20-те години на ХХ век – Европа

Патентовани няколко решения за отваряне и затваряне на покривни прозорци.

1927

Tischler & Seichter получават патент в Германия на механизъм за отваряне и затваряне на прозорците.

1928

F.Tittmann патентова самозатварящ се механизъм за покривни прозорци при случаите на събиране на дъждовна вода.

1931

Определението “покривен прозорец” за първи път се появява в германска заявка за патент.

1938

В исторически документи на полското Патентно ведомство може да бъде намерено заявление за изобретение на прозорец за осветяване на таван, направено от германеца Бърнард Шварц. Идеята на патента се състои от два припокриващи се елемента с формата на “U”, направени от керамичен материал с цел подобряване на изолационните свойства на прозореца. Документите показват, че година по-рано, през 1937 г., изобретението е вече регистрирано и в Германия.

В стари строителни документи терминът “покривен прозорец” се появява и в информацията, отнасяща се до патент на немския дизайнер H. Schmittowi. Това е патент за покривен прозорец (Dachfenster), който заедно с елементи по него го прави лесен за отваряне и затваряне.

От исторически документи се вижда, че патенти за различни решения, свързани с проектирането и функционалността на покривните прозорци са регистрирани до края на ХIХ век. Те са били и тогава добре познати. Освен това, те са се използвали при строителството както на жилищни, така и на обществени сгради. Служили са не само за осветяване на помещенията, но също така и за проветряване чрез различните си системи на отваряне.

1942

Изобретение на датчанина Villum Kann Rasmussen преобразява виждането за покривни прозорци. Той дава възможност на управлението на прозореца да стане по-лесно. Сега прозорецът е не само лесен за отваряне, но и лесен за измиване. Изобретението му бележи ерата на новите технологии.

След Втората световна война в Европа за изолация на тавански помещения са се  използвали масово гипсокартон и минерална вата. Широко се използват и покривни прозорци, увеличава се обемът на производството им.

70-те години на ХХ век

Покривните прозорци стават особено популярни. Масово производство започва датски производител Velux и германска фирма Roto, Blefa и Braas. Предлагат се също и от френски, италиански и испански фирми.

90 години на ХХ век

Развива се пазарът на покривни прозорци в Централна и Източна Европа. Собствена продукция предлагат фирми от Чешката република, Унгария и Словакия.

1991

В Полша се основава компанията FAKRO, която бързо става лидер във въвеждането на новите технологии и определя нови стандарти на пазара на покривни прозорци.

Покривните прозорци днес

В момента на световния пазар има трима големи производители: датската Velux, полската FAKRO и немската Roto. Останалите производители не разполагат със значителен пазарен дял. Това са фирми като Claus, Faelux, Inlux, Axel (Италия), Okfel (Словения), Prima, Fenestra, Cubeso, Formanek, Zima, Solana (Чехия), OKPOL (Полша), Oman Keylite (Англия), Andersen (USA), Colambia (Канада), AHRD (Китай), Folis (Южна Африка), Induro (Испания), YKK, Panasonic (Япония). Нито една от тези фирми не притежава повече от 1% от световния пазарен дял.

Конструкцията на съвременния покривен прозорец е много по-различна от първата модификация. Днешните клиенти очакват иновативни решения. Конкуриращите се производители се опитват да отговорят напълно на очакванията на клиентите си, което потвърждава и статистиката за растящ брой на заявките за патенти, подобряващи качествата и функционалността на дизайна на подпокривните прозорци.

 

Може да харесате още...