Преобразяват историческа забележителност в Берлин с динамична стъклена фасада

Eyrise

Специалистът по динамично стъкло Eyrise си партнира с AvusTribüne при остъкляването на нов център за събития, който формира централната трибуната на състезателна писта с изглед към аутобан A115 в Берлин. Той осигурява моментална слънцезащита през деня и предпазва шофьорите от разсейващата вътрешна светлина през нощта.

Известен в миналото като Automobile Traffic and Practice Road, A115 е проектиран първоначално като тестова писта за най-новите постижения в автомобилното инженерство от компании като Mercedes-Benz, Opel и Auto-Union (сега Audi). Пистата е отворена през 1921 г. и до 1999 г. тук се провеждат изпитания за време, а в дните без състезания пътят е отворен за обществеността срещу заплащане. Считан за първата в света магистрала с контролиран достъп, сега всяка година пътят се използва от 34 милиона превозни средства.

Eyrise

Avus Tribüne или трибуната, построена през 1936 г. за служители и зрители на състезанието, запада след прекратяването на състезанията, но наскоро отново започна да функционира.

„Tribüne се намира на по-малко от 50 см от натоварения трафик, така че фасадата трябва да издържа на различни предизвикателства като изключително висок шум, разсейване на трафика, всмукване и сгъстен въздух“, казва Хамид Джада, собственик на Avus Tribüne. „Конструкцията е също така исторически паметник, така че конвенционалните механични щори не бяха разрешени от местните власти и проектът можеше да успее само чрез използване на иновативната стъклена технология на Eyrise. Успяхме да създадем поразителна архитектура, която предоставя на посетителите уникална гледка над магистралата, като същевременно гарантира безопасността на шофьорите.

Eyrise проектира по поръчка специално решение за остъкляването за фасадата. Инсталирани са 93 панела, които обгръщат стъклената конструкция с площ от 226 м² на Avus Tribüne. Всеки от тях се състои от четири отделни стъкла, свързани заедно, за да образуват изолираща стъклена единица.

Eyrise

Тъй като прозрачното динамично стъкло не би било подходящо, външното стъкло е гравирано, за да създаде матова повърхност, която елиминира ослепителното отражение от автомобилните светлини и слънцето. Във вътрешното стъкло е интегриран стъклоситопечатан модел, който създава леко непрозрачен дигитален ефект на завеса и намалява светлинните смущения за потребителите на магистрала.

„Avus е замислен като място за въвеждане на революционни иновации и това продължава и днес с използването на усъвършенствани фасадни технологии при обновяването на трибуната“, казва Селин Глипа, главен изпълнителен директор на Eyrise. „След години на пренебрежение уникалната визия на собственика вдъхна нов живот на тази емблематична забележителност на Берлин.” Avus Tribüne е обявен за исторически паметник през 1995 г.

Може да харесате още...