Превръщане на градска къща в два апартамента

Архитектурното бюро Label architecture преобразува стара сграда в Брюксел, като превръща еднофамилната къща на 4 етажа в два апартамента тип мезонет. Основното предизвикателство в проекта е да се осигурят отделни циркулационни и външни пространства за всяко жилище. За тази цел е създаден нов обем, който разширява задната фасада на къщата. Външните му стени са облицовани с керемиди, които обикновено се използват за покриване на фронтоните по фасадите на сградите.

Пристройката носи естетиката на типичните брюкселски къщи, като се интегрира успешно в характерния градски контекст на Брюксел. Но новият обем е замислен и изпълнен като част от глобалната промяна на къщата. Той включва трапезария и спалня за първия мезонет и самостоятелна тераса за втория.

Прозорците са проектирани така, че да гарантират уединение на всеки един от мезонетите, като запазват единството във външния вид на сградата. Интериорът е проектиран така, че едни и същи материали се използват върху подове, стени и тавани, което придава характер на всяко отделно пространство. Някои интервенции позволяват многофункционално използване на пространството, възстановявайки по този начин исторически модели, характерни за старите сгради в Брюксел.

Може да харесате още...