Приключи VII Международен симпозиум Алуминий и стъкло 2012

„Всичко е математика и архитектите трябва да намерят вдъхновение от формите в природата, за да строят устойчиви сгради“

С изключителен успех приключи Седмият Международен Симпозиум Алуминий и стъкло 2012, организиран от ЕТЕМ в партньорство с DORMA и AGC.  Събитието бе проведено от 14 до 16 септември в Интерхотел Сандански, като събра над 180 архитекти, инженери, проектанти и инвеститори.  Темата на форума бе Fast vision forward и имаше за цел да запознае аудиторията с най-добрите международни практики в областта на фасадните технологии, както и да бъдат представени най-новите разработки и продукти на фирмите организатори.

„Убедена съм в целите на тази конференция, а тя е да провокираме и да ползваме нови системи, а колегите да не се страхуват, че нещата са прекалено сложни. Ако това достигне до може би една трета от цялата аудитория или дори по-малко, бих била много щастлива”, коментира Директорът R&D на ЕТЕМ Груп, инж. Венета Новакова.

Да споделят своя опит като гост-лектори бяха поканени арх. Абдулмаджид Каранух- партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на AEDAS и арх. Янко Апостолов- директор на Янко Апостолов Архитекти, студио с офиси в София и Ню Йорк.

Симпозиумът започна с презентация на арх. Каранух, за който основният източник на вдъхновение е самата природа, където всичко е математика: „Всичко е математика и архитектите трябва да намерят вдъхновение от формите в природата, за да строят устойчиви сгради“.Той представи едни от най-емблематичните си сгради като подробно представи развитието на един проект от самата идея до нейната реализация. Това е проектът на два небостъргача Al Bahar в Абу Даби, който се очаква да бъде завършен в близките няколко месеца и наскоро спечели награда за иновация от съвета за високи сгради и градска среда (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – CTBUH).

Особено интересна бе компютризираната автоматична слънцезащитна система, разработена за проекта. Уникалната идея на затварящите се и отварящите се триъгълници в стил оригами, изработени от фибростъкло е вдъхновена от стари технологии – в Близкия изток стотици години са се използвали дървени решетки за създаване на сянка, наречени машарабия. Всеки тръгълник е програмиран да се отваря, когато има слънце и да се затваря, когато то се скрие. В тази връзка нуждата от климатизация е значително намалена, както и зависимостта на офиса от изкуствена светлина. Машарабията се движи според положението на слънцето в небето и намалява ефекта му с 50%.

За първи път на широката аудитория бе представена и новата фасадна система на ЕТЕМ-  Е 99. Това е tailor-made елементна система, разработена специално за първия небостъргач в България, разказа R&D директорът на ETEM Груп, инж. Венета Новакова.

Предизвикателство за екипа на ЕТЕМ бе да проектира система с високи технически показатели и едновременно с това с минимално неблагоприятно въздействие върху околната среда.

Особен интерес представляват трапецовидните панели при ‘’бъчвите’’ в полигоналните зони в две равнини на ниската сграда – новаторско решение за плавен преход между отделните части на фасадата.

Многообразието на елементи и системи обаче далеч не прави сградата разнолика, напротив – умелото съчетаване на оригинални елементи в преходни зони и прилагане на цялостна концепция за продуктите на ЕТЕМ води до постигане на една завършена и запомняща се визия на обекта.

По време на симпозиума в презентацията на Иван Зайков-управител на AGC България бе анонсиран новият алианс в европейската стъкларска помишленост между AGC и немския производител на флоатно стъкло Interpane, а г-н Лоренцо Песце, който е продуктов мениджър на AGC Glass Europe разясни, че компанията е първият европейски производител на стъкло, имащ сертификата  Cradle to Cradle – гаранция за екологичност и рециклируемост на материалите.

В презентацията си вторият гост-лектор арх. Янко Апостолов представи част от градоустройствените планове в чужбина, по които е работил през последните няколко години.

Нели Вельова от Дорма България показа иновативни продуктови решения, предлагани от компанията, с акцент върху техния от една страна отличителен, а от друга многообразен дизайн. Друг акцент в презентацията, бяха „зелените” продукти на компанията, притежаващи сертификат за съответствие към изискванията за опазване на околната среда от Националния институт по строителство и околна среда в Германия.

След официалната програма, гостите успяха да се възползват от допълнителната разнообразна програма, подготвена от организаторите- тестдрайв на AUDI, турнир по петанк и тенис на корт. Победител в турнира по петанк стана отборът на арх. Даниела Дикова и Нели Вельова, а купата по тенис на корт взе арх. Гергана Саралиева.

Може да харесате още...