Приоритети на кандидатите за главен архитект на София

София да запази своята идентичност като съхрани своето архитектурно-историческо наследство.
Около това се обединиха голяма част от кандидатите за главен архитект на София на дискусия организирана от „ПаНЕвропа България“ на тема „София-Европейска архитектурна перспектива“, която се състоя в Представителството на ЕК в столицата в сряда.

Модератор на обсъждането беше Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб. На форума присъстваха посланиците на Холандия и на Словакия, както и представители на посолството на Ирландия.

В дискусията участваха 11 от 13-те кандидати, които се съревновават в конкурса за главен-архитект на София, организиран от Столичната община, предаде БТА.

До края на седмицата комисията трябва да приключи с оценяването на концепциите на кандидатите и да оповести кои продължават в следващия етап на конкурса.

Като основна цел, ако стане главен архитект на София, един от кандидатите – арх. Бойко Кадинов, посочи, че ще работи София да влезе в листата на ЮНЕСКО като град със защитено архитектурно-историческо наследство.

Според Кадинов, който е професор, ръководител на катедра „Обществени сгради“ в УАСГ, София отново трябва да стане разпознаваема на картата на Европа. Архитектът е на мнение, че е нужно преосмисляне на моделите и нов обществен договор за прозрачност, доверие и отваряне към потребителите на града. Нужна е архитектурна среда, която се грижи за своите обитатели. „София трябва да прилича на София“, каза Кадинов.

Според него жителите на града трябва да престанат да си купуват „секънд хенд и аутлет“ архитектурни творби, както той нарече панелните жилища в крайните квартали. Кадинов е на мнение, че вместо хората да се тъпчат в тези бетонни кутии, купени на баснословни цени, те трябва да заживеят сред природата в места около града като „Марчаево“ например.

Българинът е хиперсобственик на няколкостотин квадратни метра жилища, а в същото време зад града стоят едни огромен на брой празни къщи сред природата, посочи Кадинов.
Той отбеляза, че Столичната община трябва да работи за нов Закон за София, защото градът има специфично градоустройство и архитектура.

Според кандидата за главен архитект на София арх.Стефан Добрев, София трябва да намери своята идентичност на европейска столица чрез запазване и обогатяване на културно-историческите паметници. София трябва да защитава функционални и качествени обществени пространства и да се справи с множеството транспортни проблеми, отбеляза Добрев.

Арх. Ивайло Мишев каза, че е необходимо София да се развива като зелен град, със създаване на връзка между отделните лъчове на метрото, за да имат хората безпроблемен достъп до работните си места.

Неговият колега арх. Влади Калинов обяви, че като главен архитект ще работи за превръщането на столицата в интелигентен град със съвременен и екологичен градски транспорт, за да се облекчи ползването на централната част на града. Той възнамерява да доразвие характера на градския център, да работи за ясното обособяване на бизнес зони и зони за високо строителство, както и за достъпна градска среда.

Развитие на велоалеите, електротранспорта и метрото, както и изменение на общия устройствен план на София залага в концепцията си арх. Иван Шишков. Според него трябва да се намерят средства за развитие на зелената система като се намерят средства чрез публично-частни партньорства за отчуждаването на частните имоти в парковете.

Арх. Иван Шишков постави акцента в своето представяне на подробните устройствени планове, които се възлагат, а обсъждането им да стане още на етапа , когато се поставя заданието, предаде БГНЕС. Трябва да имаме истински, цялостни планове, защото развитието на инфраструктурата може да стане само по този начин, добави той.

Арх. Огнян Тунтев открои археологическата и културна стойност на София. Би трябвало в нашите решения да присъстват най-знаковите религиозни, културни и исторически характеристики на столицата на българите, каза той. Според него трябва да има електронен профил на града, всяко решение да има максимално одобрение от обществеността.

Арх. Иван Несторов сложи акцента на това, че главният архитект на София е необходимо да се съобразява със закона, да следи за прозрачността на процесите, за да се изгради хармонична среда за всички, включително и за хората с уреждания.

Витоша, София, метро – това за арх. Иван Моев са опорните точки в представянето на идеите му. Той говори за продължаването на метрото и в западна посока, за да обслужи индустриалната зона в Божурище и да продължи до Банкя.

За арх. Георги Бакалов приоритет е съхраняването на архитектурното наследство без да се влиза в конфликт с бизнеса и неговите интереси. На всяка цена трябва да се реши въпросът за паркирането в София, за него е важен както центъра, така и периферията. И затова е необходимо транспортните връзки да станат по-бързи, да се установи добра транспортна комуникация между столицата и Витоша.

dir.bg

Може да харесате още...