Център за наблюдение на природата с най-авторитетната британска архитектурна награда

Националният център за наблюдение на природата ​(The Sill National Landscape Discovery Centre) в Националния парк Норткъмбърленд, е сред носителите на най-авторитетните британски архитектурни награди, тези на Кралската архитектурна академия RIBA. Проектът на архитектите Джейн Дарбишир и Дейвид Кендъл показва природата на региона в хармонична сграда, която сякаш изниква от ландшафта. Нейният дълъг покрив води посетителя от нивото на земята до върха на сградата, където платформа осигурява гледка към пейзажа на Норткъмбърленд. Насажденията върху покрива са особено атрактивни, като са използвани местни тревни видове и камък, което успешно вписва сградата в околния пейзаж.

Далечните гледки от сградата към археологическите забележителности в района са особено добре разработени, тъй като постройката потъва в хълма и покривът приема формата на група от ниски селскостопански сгради. Теренът е разположен на място, защитено като световно културно наследство, затова е било извършено задълбочено проучване. Основно изискване към сградата е било това за устойчива архитектура, която включва елементи на пасивен слънчев дизайн с подобрена изолация, зелени покриви, фотоволтаици и слънчеви термични панели, които намаляват енергийните нужди на сградата. Фотоволтаичната обвивка, заедно с естествената вентилация през висококачествените дограми на прозорците с високи нива на ефективност, контролират прегряването.

Подходът към сградата води посетителите към извитата стъклена фасада с навес от фотоволтаични панели. Сградата съдържа няколко изложбени зали, класни стаи и публични пространства, всички с изглед към пейзажа. След това маршрутът извежда посетителите навън и по протежение на покрива на сградата. Достъпността на сградата за посетители в инвалидни колички е основно изискване на заданието.

Съдиите оцениха високо начина, по който сградата взаимодейства с ландшафта и зачита историческата обстановка. Тя стимулира и очарова потребителите от всички възрасти и вече е надхвърлила очакванията за броя на посетителите.


.

Може да харесате още...