Проектът “ПЕРГОЛИТЕ” на младите архитекти от HYS Team спечели конкурса за идеи за река Марица в Пловдив

Приключи гласуването в отворената покана на ONE ARCHITECTURE WEEK и “Пътища Пловдив” за идеи, които да допринесат за приобщаването на река Марица към социалния и културен живот на град Пловдив. Над 1200 човека гласуваха за шестте предложения, които бяха доразвити от техните автори в сътрудничество с екипа на ONE ARCHITECTURE WEEK. Целта на отворената покана бе да се открие и реализира идея за намеса, която да стимулира приобщаването на хората към реката и взаимодействието им с нея, заявиха организаторите.
 
Гражданите избраха с 462 гласа (453 онлайн анкета и 9 гласували по време на дизайн седмицата) идеята на HYS Team в състав: Христо Чилов, Йоан Земярски и София Стоянова. Проектът на младите архитекти носи името “ПЕРГОЛИТЕ” и предлага изграждане на нов кът на брега на реката с красива панорамна гледка. Дизайнът на перголата е замислен така, че да привлече вниманието на посетителите към реката. Формата е ажурна, за да позволи на светлината да прониква през материала, като я приобщава към средата в която се намира.
 
Проектът ще бъде реализиран в края на лятото и ще бъде представен в Пловдив по време на ONE ARCHITECTURE WEEK, 18-27 септември. Идеята ще бъде реализирана с финансовата подкрепа на “Хард Тех” ООД.
“Развитието на красивите ни градове е в ръцете на съвременното общество и наша задача е да пазим и развиваме природата така, че да я приобщим към градската среда. Река Марица е неизменна част от град Пловдив и нашият проект представя съвременно решение за разчупване на границата между реката и града.”, коментираха резултатите от конкурса младите архитекти от HYS Team.
 
Другите финалисти в ОТВОРЕНАТА ПРОГРАМА са: Александра Герчева с идеята си “Приятно място край реката”; Юлия Дукова и Искрен Галев с “Неформални пространства”; Герила ахритекти, Анастасия Фрейганг, Петя Иванова с “Обсерватория”; Юлия Петрова “Опаковане на моста” и Валентина Антонова с проекта “Променада “ЗАЕДНО” Пловдив 2015.
 
Инициативата е част от програмата на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK 2015, чиято основна тема тази година е “ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА”. Чрез серия от намеси на р. Марица ще се търсят възможните отговори на въпроса каква е ролята на реката в съвременния град.

Може да харесате още...