Проектът SFS Residence бе отличен със сребърен медал на архитектурното триенале “INTERARCH 2015”

Проектът SFS Residence Sea Forest Stone от STARH Stanislavov Architects бе отличен със сребърен медал, почетна диплома и специалната награда на посланика на Япония в София на архитектурното триенале “INTERARCH 2015”.

Резиденцията е ситуирана във ваканционната част на Варна, в близост до Черно Море в имот със силна денивелация от запад на изток с девствен ландшафт, съдържащ в себе си ценни дървесни видове и естествени скални образувания. Най- голямото предизвикателство пред архитектите е създаването на съвременна, органична сграда, която да се впише с лекота в контекста на средата. Да изглежда лека, ефирна и ненатрапчива, да работи заедно с всички елементи на ландшафта без да доминира.

В план сградата представлява издължен правоъгълник, ситуиран в най-високата западна част на имота. Функционално SFS е развита на 5 жилищни етажа и един приземен, предвиден за паркиране. На всеки от жилищните етажи са разположени по 7 апартамента, разделени на два входа. Апартаментите са с правилна, ортогонална форма и големина от 55 до 118 кв.м. Всички са с благоприятно географско изложение и морска панорама. Лоджиите и големите витрини осигуряват максимален контакт с природата и морето.

Дизайнът на сградата е продължение на чистата и ясна форма в план и представлява паралелепипед, от който са отнети елементи в ъглите и централните зони. Използваните два материала – стъкло и финландско термо дърво – придават модерен вид на сградата и спомагат за нейното хармонично вписване в заобикалящата среда.

arhitektura.bg

Може да харесате още...