Прогноза: 2017-а ще е година на големи сделки с офис сгради и търговски центрове

Приключването на значими инвестиционни сделки с офис сгради и търговски центрове ще бележи 2017 г. Годината се очертава ключова за пазара на бизнес имоти предвид растящия интерес към Югоизточна Европа, наличието на свободни пари и атрактивните нива на доходност при умерен риск, които нашата страна предлага, прогнозират от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

„Очакваме добрите предпоставки, които българският пазар има, да се материализират в реални сделки през 2017. България и регионът са във фокуса на инвеститорите и първите резултати от това видяхме още през настоящата година със сделките за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv“, обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman&Wakefield.

Интересът към страната се поддържа и от добрите макроикономически показатели – икономиката за поредна година расте с темпове над средните за ЕС. Като друга значима тема чуждите инвеститори определят гаранциите за защита на собствеността и правната сигурност на сделките.

„На пазара на бизнес имоти интересът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи, той като тези сегменти вече са относително добре развити и предлагат продукт, който отговаря на търсенето и изискванията на международните инвеститори“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman&Wakefield. По думите му България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции.

През отминаващата 2016 г. обемът на пазара на бизнес имоти остава в рамките на 250 – 270 млн. евро, каквито бяха и миналогодишните нива. Най-висока се запази активността на пазарите на хотели и строителни парцели, основно заради силната предприемаческа активност. Около 65-70% от общата стойност се пада на инвестиционните придобивания – на завършени активи, носещи доходност.

Офис площи

За пазара на офис площи 2017 се очертава като поредната динамична година, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки, тяхното търсене ще остане ключово за активността.

За разлика от 2016 предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне осезаемо със завършването на големи проекти, като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др. Общо през 2017 се очаква в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси. Като се има предвид обаче, че над 1/3 от тези площи са наети още в строеж или са в напреднал етап на договаряне, дисбалансът между търсене и предлагане на пазара се очаква да се запази.

„Заради недостига на качествено предлагане през тази година, на практика работим за следващата. Ситуацията през 2017 едва ли ще е по-различна и очаквам наемането на офиси в строеж да остане силен тренд“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Според нея ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква леко да нараснат. В момента в София те са €13-13.5/кв. м за първокласни офис площи.

Търговски площи

След ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и завършването на Markovo Tepe Mall в Пловдив през 2017 не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове. Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си от наематели, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване както в моловете, така и на търговските улици в големите градове.

„Двигател на пазара остава ръстът на потреблението и доходите, който води и до нарастващи обороти в търговията и съответно желание за експанзия“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Като най-бързо растящи сегменти от ритейл пазара той определи Health&Beauty индустрията, бюджетните марки, които отварят основно в страната, както и брандовете в над средния ценови клас.

Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива за първокласни търговски площи през следващите месеци. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е €28/кв. м.

Индустриални имоти

Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка (built to suit) ще поддържат активността на пазара на индустриални имоти през 2017 г.

През отминаващата година бяха започнати няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София, където Forton беше консултант по сделката.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Като цяло обаче предлагането в този сегмент остава слабо и това ограничава наемната активност.

В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – €4.2/кв. м за първокласни площи, като в района на летището договори се подписват и на над €5/кв. м.

В София и страната строителната активност също остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е и продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара.

„Добрата новина около тези компании е, че постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Това означава, че пазарът се развива и вече надскачаме нивото на дестинация с евтина работна ръка“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Според него заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове през следващата година все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България.

Заради активното строителство активността на пазара на парцели също ще остане висока, но по-скоро по инерция от предходните години. Очаква се приключването на знакови за пазара сделки, като тази за парцела на „Каменица“ в Пловдив.

24chasa.bg

Може да харесате още...