Програмата REECL поведе състезанието

Кой не си мечтае да му е топло през зимата, но да не плаща убийствени сметки? Това е стремеж на милиони и по силата на икономическата логика на него вече се обляга развитието на цяло направление в индустрията. С нови инструменти се включват и финансовите институции. И въпреки кризата, резултатите са налице.

10 лева сметка за парно през януари

Не, това не е фантазия, а реално постижение в един от пилотните проекти на програмата за енергийна ефективност в дома REECL. Съобщи го консултантът на „Чиста енергия” Генади Кондарев. До 70% са стопени разходите за парно и топла вода в жилищна сграда, ремонтирана по схемата за финансово подпомагане от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ефектът идва от монтираните на покрива слънчеви колектори, които подгряват в часовете на слънцегреене бойлери в избените помещения и водата от тях се инжектира в топлообменниците на централното топлоснабдяване.

„Така ще върнем доверието на хората в „Топлофикация”, в банките и в собствените им възможности да се справят с предизвикателствата”, коментира експертът.

За по-малко от година след началото на втория етап от REECL двете банки, участващи в проекта досега – ПроКредит Банк и Райфайзенбанк, са отпуснали общо 3400 кредита за над 7 млн. евро. От юни 2012 г. се включват и Банка ДСК и СИБАНК. Според разчетите до юли 2014 година четирите институции ще пласират отпуснатите от ЕБВР 40 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност на жилищата. Получателите – около 20 000 домакинства, ще могат да се възползват и от 14 млн. евро безвъзмездна финансова помощ по линия на международния фонд „Козлодуй“. От 20 до 35 % от стойността на разходите за подобренията на жилищата се изплаща от фонда до четири месеца след отпускането на кредит от някоя от четирите търговски банки.

„Потенциалът за разгръщане на тази програма в България е огромен”, убеден е представителят на Европейската банка у нас Даниел Берг. Въпреки че цените на електроенергията у нас отстъпват значително на средноевропейските, те неминуемо ще растат и нуждата от икономии ще тласка все повече хора към икономии чрез модернизиране на дома. Използването на съвременни технологии за енергийна ефективност в страната обхваща едва 3-4% от жилищния фонд, посочи Александър Хаджииванов, главен експерт по енергийна ефективност в централата на банката в Лондон.

Докато средствата за енергийна ефективност на многофамилни сгради от оперативната програма „Регионално развитие” все още стоят непокътнати и Министерството на регионалното развитие и благоустройството все още се бори да предизвика интерес, да доведе конкурсите за проектни мениджъри до назначения и да задвижи процедурите, програмата REECL тихомълком напредва. Заслугата е не само на частните банки, партньори на ЕБВР, но преди всичко на компаниите, които ще изпълняват технически проектите. Сред тях са няколко, зад които стоят мощни европейски концерни със значителен опит – „Баумит”, „Далкия”, „Стакато”. Те играят роля в ограмотяването на клиентите с примери от европейската си практика, които впечатляват.
Жилищни блокове с размерите на малки села в Холандия, свели енергийните си разходи благодарение на слънчеви инсталации, е един от примерите. Друга идея – в Малмьо, Швеция, кооперация продава на съседите си излишъците от собтвената енергия.

В България примерите засега са на другия полюс – скептицизъм, притеснение, неувереност. Натъкваме се на

Пъстра картина от собственици

разказа управителят на „Баумит България” Николай Бъчваров. В кооперацията винаги има един ентусиаст, който е моторът на инициативата. Той е натрупал познания, комуникативен е, има качества на организатор. Най-големите му спирачки са т.нар. хейтъри – вечно недоволни, недоверчиви, подозиращи измама зад всяко предложение. Не че нямат основание за съмненията – доверието в банките не е на висота.

Компаниите са склонни на жестове за своя сметка, за да вдъхнат живот в инициативата. За това разказа Алетксандър Неделчев, мениджър в „Далкия България”. Към финансовата помощ от ЕБВР в размер на 30% те добавят още 30% от фирмата и така за собствениците остава да покрият само 40% от стойността на обновителните дейности. Пилотен проект в 9-етажен панелен блок във Варна е пред завършване. „Желанието ни е през семтември да режем лентата”, каза Неделчев. Голяма част от клиентите им по думите му са по на 50-55 години и нямат никаква представа за какво става дума, затова си струва да им се подаде ръка.

Над 85% от хората в България не могат да изкарат пари за капитален ремонт и имат нужда от кредитиране, цитира проучване мениджърът на програмата REECL у нас Борис Петков. Изследване на нагласите у потребителите разкрива, че те са склонни да направят подобрение, спестяващи енергия, за около 3000 лева. Към това са се ориентирали и основните доставчици на услуги, които предлагат смяна на прозорци и дограми, изолация на стени и покриви, инсталиране на газови котли и бойлери, на различни екологични и икономични отоплителни уреди, слънчеви колектори, газификационни системи и други. До 3350 лв. е сведена инвестицията за едно домакинство, с отстъпката между 20 и 30% тя става изгодна. Допълнителен стимул е осигуреният от законодателството нулев данък сгради, което в масивните постройки в централните градски части си е сериозна икономия.

Какво предлагат банките

По най-важния въпрос, който вълнува клиентите при теглене на заем – оскъпяването, банките почти са изравнили условията си и лихвите се движат от 8% за кредити в евро (с ипотека) до 13% за кредити в лева (без превод на работна заплата). Възможностите са разбира се многобройни в зависимост от срока на изплащане, наличието на поръчители и други стандартни изисквания плюс таксите за разглеждане и отпускане на кредита. Усвояването на средствата може да бъде еднократно и на етапи.

Пълната информация за Програмата за енергийна ефективност в дома REECL може да бъде открита на www.reecl.org. Информация за конкретните условия, на отпусканите кредити за енергийна ефективност на банките-партньори има на техните сайтове – Банка ДСК, ПроКредит Банк, Райфайзенбанк (България) и СИБАНК България.

Дейностите, които се финансират по REECL, са:
– Енергоспестяващи прозорци и дограми;
– Изолация на стени, покриви и подове;
– Инсталиране на газови котли и бойлери;
– Отоплителни уреди, печки и котли на биомаса;
– Слънчеви колектори за топла вода;
– Охлаждащи и загряващи термопомпени системи;
– Фотоволтаични системи;
– Aбoнатни станции и сградни инсталации;
– Газификационни системи;
– Рекуперативни вентилационни системи.

Къде се срещат „голямата” и „малката“ енергетика

Потърсихме коментар на процесите в българската енергетика в контекста на световните тенденции от регионалния координатор за Европа и Централна Азия в Световния енергиен съвет в Лондон г-н Слав Славов, който бе у нас за конференцията „Ден на българската енергетика”. Конкретният ни интерес бе продиктуван от това, което вълнува обикновените потребители – как те да изградят своята лична стратегия при задаващите се все по-високи цени? Ето какво каза експертът:

– България върви на прав път в енергийната си стратегия. Според показателите, които Световният енергиен съвет следи, е минала от 58 на 42 място по баланс между потреблението и сигурността на доставките. Но политиката на една страна не е библия, не е догма. На отделни периоди се актуализира, когато настъпи някаква промяна – както стана след земетресенията в Япония. В някои европейски страни, като Германия и Швейцария, направиха пълен завой към възобновяемите източници на енергия.

Спирането на „Белене” и намеренията за „Козлодуй” как преценявате?
– Може би това в момента е компромисно решение. Да се говори отсега, че газова централа на площадката в Белене ще бъде много скъпа не си струва. Никой не може да гарантира каква ще бъде цената на природния газ след години. Ще влияят други фактори. Газът вече няма да бъде от регионален доставчик, а от глобален пазар, от много източници, шистов газ и т.н.

Находищата в Черноморския шелф надежден източник ли са?
– Това е божа работа. Трябва да се правят естествено изследвания – на голяма дълбочина не са правени никакви. Досега е сондирано общо взето на плиткото, но може би трябва да се отиде и на по-дълбоко. А то е по-скъпо. Но каквито и да са резултатите, находището ще се се използва локално, няма да бъде предмет на международна търговия.

Хората се вълнуват от цената на тока?
– Правилно се вълнуват. Цената на енергията в света ще расте. Колкото по-бързо се включват възобновяеми източници, на които цената е висока, толкова по-бързо ще е поскъпването. Ето Германия сега като затваря всички ядрени централи и минава на възобновяеми източници. До 2020-та година цената на електроенергията там ще се покачи с 60%.

У нас натам ли вървят нещата?
– Не може да се каже. Тук е неясно, съвсем различни са процесите. Може да се врътнем назад и да каже „стоп”, както например става в Испания. Там много бързо създадоха мощности – 3000 мегавата от вятър и отделно от слънчевата енергия увеличение с 189%. Но предишният премиер спря развитието на тези проекти зарадо огромното оскъпяване.

Нашето правителство също задържа мощностите от ВЕИ, но инвеститорите са недоволни. Какви са възможностите за повече водни централи?
– Разбира се, трябва да се търси баланс. В България, а и в Европа няма много голям потенциал за мощности на вода. Ние можем единствено да направим заедно с румънците нещо на Дунава. Но и на по-малки реки, където е възможно, трябва да се правят централи. Да се използват и така да променят бита. Освен това, големи възможности има в биомасата от дървесина. България има голям ресурс.

Как могат домакинствата да се спасят от високите цени?
– Като намалят самата консумация. Първо, трябва да избегнат използването на електрическа енергия за отопление. Второ, ако има възможност, да вземат кредит, да си поставят соларни панели за топла вода. И трето, да си подновят дограмата – да изолират добре жилището. Това е най-доброто, което може да се направи.

Реално ли е да очакваме с 30% да поскъпне електроенергията до десетина години?
-Да, това е реална прогноза. Вкарването на възобновяеми източници, което е неотменима тенденция, ще оскъпи електроенергията.

Може да харесате още...