Програмата за санирането и разходите за нея са напълно непрозрачни

Правителството в оставка „завъртя“ пореден милиард лева за безплатното саниране на жилищата. Министрите приеха предложението на регионалния министър Лиляна Павлова за увеличаване на финансовия ресурс на програмата до 2 млрд. лева. Кабинетът ще поиска за това одобрение и от парламента, така че програмата да продължи и след 2017 г. Мотивите на Павлова са, че финансовият ангажимент излиза извън мандата на едно правителство, но пък добрият социално-икономически ефект бил безспорен.

Осигуреният милиард лева досега вече е покрил санирането на 2000 сгради и за да продължи обновяването на следващи панелни блокове, са нужни още средства. „Затова кабинетът ще предложи на депутатите увеличение на бюджета на програмата на 2 милиарда лева. Само преди 2 седмици, на 1 декември, кабинетът отпусна 1 милиард лева от бюджетния излишък за покриване на досегашните разходи по програмата. Тя се финансира по сложна схема, като се дава държавна гаранция на Българската банка за развитие (ББР), която тегли заеми на вътрешния и на външния пазар за разплащане на вече извършените дейности.

Парите за санирането и в тазгодишния, и бюджета за идната година са записани под черта и неслучайно експерти многократно подчертаваха, че програмата и разходите за нея са напълно непрозрачни.

Според данните на регионалното министерство са регистрирани 4927 сдружения на собствениците с цел саниране, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ. Сключените договори между сдруженията и общините са 3397, а подадените искания за финансиране пред ББР – 3357. Сключените тристранни договори за целево финансиране са 2019. На 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг и строително-монтажни дейности.

По данните на ББР прогнозната стойност на сключените анекси към 31 декември 2016 г. е над 953 млн. лв. До тогава ще се разплатят над 390 млн. лв.

 

Може да харесате още...