Програмист създава самоделна къща в стил „Лудия Макс“

„Това беше мястото, където през уикенда отивахме и се правехме на хипита“, казва C++ програмистът Лорън Амаланг за своята вила в Калифорния. На малкото си парче земя там той построил една „колиба“ на мястото на някогашен овчи обор, за да има къде да отиде да си почива „в провинцията“.

Когато обаче решил да построи по-голяма, по-постоянна къща, той създал една доста хубава, причудлива постройка, която няма никаква връзка с електропреносната мрежа и изглежда като декор от филм за „Лудия Макс“. Къщата използва пасивна и активна слънчева енергия за електричество, топла вода и дори отчасти за отопление. Останалата част от топлината, необходима за домашния уют, се набавя чрез устойчиво добити дърва за горене.

От южната си страна къщата има голям „парник“. Така цялата къща се държи като пасивен соларен колектор за топлина. Големи количества топлинна маса вътре в парника събират и съхраняват топлината за по-късно. Дотук всичко звучи що-годе нормално. Пасивните къщи не са нещо невиждано и концепцията е добре позната. Нещата обаче стават доста необичайни, когато уменията на Амеланг се намесват, за да мащабират ефекта на „парника“. Къщата на Амеланг използва оранжерията като активен слънчев нагревател, като засмуква топлия въздух през тунел в горната част на „оранжерията“, а след това го циркулира из самата къща или го изпраща на открито с помощта на система с компютърно управление на капаците.

Системата всъщност е още по-интересна заради това, че в своята напълно функционираща форма тя би следвало да събира енергия от горната част на парника в отделен „отдушник“, след това да го изпраща надолу към топло-акумулиращите блокове на пода, след това през тунел под „парника“ и след това нагоре през остъклен слънчев колектор на въздуха, който се намира вътре в оранжерията, преди да стигне до покрива. В момента обаче цялата тази система не е функционална, което се дължи на известна липса на стъкло.

Всичко това е много завладяващо. Както обаче самият Амеланг отбелязва, идеята е малко натрапчива от гледна точка на това, че се налага да има големи остъклени блокове в предната част на къщата. Така или иначе, той е създал едно уникално пространство и фактът, че може си отглежда домати през декември, е просто един допълнителен бонус.

За тези, които боравят добре с английски, ето и 20-минутното видео, в което креативният програмист разказва за архитектурния си експеримент.

greentech.bg

Може да харесате още...