Противопожарен тест на стъкло Contraflam Lite на Vetrotech Saint-Gobain

Contraflam Lite е противопожарно стъкло на Vetrotech с клас на устойчивост EW и качества на закалено стъкло. Става дума за композитен продукт съгласно стандартите EN 14449 и ISO 12543-3, който се състои от две термичнo закалени стъкла съгласно EN 12150 и образуващ пяна междинен слой. Употребата на закалените стъкла прави Contraflam Lite изключително здрав продукт за крайния потребител, но също така и в процеса на транспортиране и монтаж. Стъклото съответства на стандарта за строителството (устойчиво на удар при изпитвания с махало) съгласно EN 12600. При възникване на пожар в помещение има огнеустойчивост до 120 минути от двете страни, като образува непрозрачна топлинна бариера. Тя намалява преноса на топлинно лъчение към защитената страна. По време на евакуацията непрозрачността помага за намаляване на паниката, тъй като огънят остава невидим.

В началото на изпитването изложеният на огъня слой стъкло се отделя от междинния слой. Скоро след това вътрешното стъкло се разпада на малки парченца и пада, което позволява реагирането на междинния слой – той започва да образува пяна, като така създава непрозрачна, изолираща и охлаждаща преграда, която предпазва от топлината другото стъкло, намиращо се от обратната на огъня страна. След образуването на пяната повърхността става абсолютно непрозрачна. Междинният слой изпълнява предпазните си функции в рамките на 30 до 120 минути. Contraflam Lite има защитен клас EW, което означава, че възпрепятства не само преминаването на пламъци и горещи газове, но и преминаването на топлинните лъчи на огъня.

Vetrotech 1

Contraflam Lite се предлага както в монолитни изпълнения за вътрешни помещения, така и за изолиране на външни пространства. Продуктът може да бъде комбиниран с многобройни решения от мултифункционалните програми на Vetrotech.

Може да харесате още...