Противопожарни бариери в коридорите за абсолютна безопасност

Schüco

Противопожарните врати са централен елемент за безопасността на една сграда. Те гарантират, че пожарът не може да се разпространява безпрепятствено. Използването на противопожарни врати в коридори с успоредни стени е обичайна практика. Тази ситуация на монтаж обаче не е предвидена и регламентирана в стандарта за изпитване на противопожарна защита DIN 4102-5 / EN 1634-1. От това произтича съществен проблем.

Какво се случва при пожар в коридори с успоредни стени и могат ли и тук да се спазват сертифицираните класове за пожароустойчивост? Заедно с акредитиран институт за изпитване, Schüco, доставчик на системни решения за прозорци, врати и фасади, за първи път симулира типичен монтаж на противопожарно затваряне в коридори и го подлага на пожарно изпитване – при това с успех.

За цялостна безопасност противопожарният елемент трябва да осигури необходимата защита при ежедневна употреба. За да гарантира това, Schüco поема инициативата да тества близка до практиката ситуация на монтаж, която надхвърля тестовете, изисквани по стандарт. Целта е да се тества 90-минутната пожароустойчивост на противопожарната врата Schüco FireStop ADS 90 FR в коридори с успоредни стени.

„Искахме да разберем какво наистина се случва при пожар. Защото осъзнаваме отговорността, че нашите системни решения трябва да защитават човешкия живот по най-добрия възможен начин. Ето защо нашата претенция за всеобхватна безопасност не се изчерпва с този стандарт“, казва Сьорен Клайн-Бекъл, инженер по развойна дейност за врати и противопожарни системи в Schüco.

Тестовият елемент се състои от двукрила врата със страничен панел от серията Schüco FireStop ADS 90 FR 90 и конструкция от олекотена метална рамка F90 над вратата. Освен това в тази конструкция са монтирани три общи кабелни изолации. За да се представи ситуацията в коридорите, перпендикулярно на гореописаните елементи са разположени две преградни стени в суха конструкция F90 с дълбочина 1,10 м. По време на изпитването са приложени всички условия съгласно EN 1634-1 и комбинираната конструкция е натоварена по този начин.

Schüco

Тестовата конфигурация се монтира пред пещта. Когато изпитването започне, пещта започва да се нагрява и след кратко време огнезащитното стъкло реагира. Особено през първите няколко минути елементът изпитва голямо напрежение. Това е така, защото вратата е студена и започва да се нагрява. В процеса на работа вратата се деформира с до 20 см към страната на огъня. След около 20 минути температурната разлика между вътрешната и външната страна намалява и съответно деформацията също намалява за момента. Тъй като алуминият има точка на топене от приблизително 660 градуса по Целзий и тази температура се достига за няколко минути, в камерите на алуминиевия композитен профил трябва да се вкарат материали, които изолират и охлаждат.

С увеличаване на продължителността елементът също така губи материал поради топенето. Въпреки това противопожарната врата трябва да издържи поне още 70 минути при температура до 1000 градуса по Целзий, за да отговаря на всички изисквания на стандарта EN 1634-1. Само когато това е гарантирано, елементът е преминал успешно теста за пожарозащита.

Въпреки непознатата и нова ситуация на теста, затварянето на помещението е осигурено до 94-ата минута. Стабилността на елемента е осигурена и след този период до изключването на печката. Резултатът доказва, че противопожарната врата от серията Schüco FireStop ADS 90 FR 90 отговаря на целта за защита от най-малко 90 минути без ограничения, дори и в нестандартна, но близка до практиката монтажна ситуация.

По този начин Schüco предлага необходимата сигурност за широк спектър от приложения на противопожарните врати – в стандартизирани монтажни ситуации и извън тях.

Компанията е представена на българския пазар от Алукьонигщал.

Снимки: Schüco

Може да харесате още...