Противовзломна защита за сигурни прозорци

Противовзломна защита

Вчера във Второ РУП са били получени два сигнала за домови кражби. 67-годишна пловдивчанка съобщила, че са били откраднати близо 80 гр. златни бижута и часовник на обща стойност около 5000лв. По данни на потърпевшата, кражбата е била извършена чрез отваряне на прозорец.

Около 01.02 тази сутрин е получено съобщение за взломен прозорец на магазин, от който е извършена кражба на неустановено количество цигари.

В събота между 2.20 и 2.50 часа в Пловдив е извършена нагла кражба от офис. Крадците са разбили прозорец на фирменото помещение на ул. „Коматевско шосе“ и са изнесли оттам 15 колетни пратки, съобщава пресцентърът на МВР – Пловдив.

Това е само една малка част от криминалната хроника за 2013г. Пътят на крадците понякога преминава през прозорците, а входните врати отдавна не са обичайно място за проникване в собствеността. В повечето случаи взломаджиите използват единствено елементарни средства за отваряне на неукрепените прозорци и се справят с това само за 8 секунди.

Счита се, че най-уязвими са партерните и първите етажи. Екстремно и безумно, но се оказва, че крадците често предпочитат високите етажи.

Противовзломният обков затруднява крадците
Сигурно и достъпно решение за защита от набезите на крадците е подсигуряването на дограмата с противовзломен обков с висок клас на сигурност.

Противовзломна защита

Добрата защита се състои в осигуряването на най-слабите места чрез монтиране на допълнителни осигурителни елементи. Многоточкова система за сигурност с точки на заключване с гъбовидна глава и подходящ насрещник осигуряват непреодолима защита срещу отваряне отвън. В комбинация с подходяща дръжка, която не позволява превъртане на елементите на обкова от външната страна, можем да предпазим дома си от нежелани набези.

Наборът от противовзломни цапфи, насрещници, ъгли, мартини и дръжки с ключ правят затварянето на дограмата здраво и надеждно. Стоманени цапфи и насрещници затрудняват и забавят взломаджиите и обикновено това ги отказва от престъпното начинание.

Освен че си осигуряваме надеждно заключване, така можем да избегнем използването на неестетичните решетки, райбери и резета.

Класовете на сигурност и нормативните изисквания
DIN V ENV 1627-1630 (Deutsches Institut für Normung) определя изискванията и системите за класифициране на характеристиките на устойчивост срещу взлом на прозорци. Описва методите на изпитване за определяне на устойчивостта на статично и динамично натоварване и на устойчивостта срещу опит за ръчно разбиване. Норма ENV 1627-30 дефинира шест класа на сигурност. За всички прозоречни системи производителите разработват артикули и различни класове системен обков и допълнителни профили, според изискванията за взломоустойчивост от WK1 до WK3, а за определени решения – до WK4. Базисната сигурност се гарантира от здравината на профила и от сигурността на системния обков. За жилищни обекти се препоръчва клас на сигурност WK1 или  WK2. По-високият клас WK3 предлага високо ниво на защита, на която евентуалният извършител противодейства с допълнителен инструмент и има предположение за конструкцията. Класовете от WK4 до WK6 са предвидени за обекти със специални изисквания за сигурност, предполагащи интерес от страна на професионални крадци със сериозна подготовка и сериозна цел на грабежа.

Характеристики на изискванията: WK1 – основна защита срещу опит за отваряне чрез използване на физическа сила, като ритане с крак, удар с рамо, блъскане, избутване и слаба защита срещу използване на инструменти; WK2 – осигурява защита при опит за проникване с взлом чрез инструменти като обикновена отвертка, клещи и клинове; WK3 – защита при опит за счупване на заключените и залостени части с втори допълнителен инструмент – отвертка или лост.

Водещите производители на обков разработват иновативни решения за сигурност на дома
Лидерите в производството на обков Siegenia, Maco, Roto, G-U, Winkhaus, Schuco и др. разработват иновативни решения за сигурност на дома. Системите за противовзломна защита са съвместими с PVC профили и може успешно да се прилагат при различен тип прозорци, дори и при такива с нестандартна форма.

Различните степени на сигурност се постигат чрез многобройни елементи, като например оборудване с гъбовидни блокировки, противовзломни предпазни насрещници, защита на пантите от повдигане на крилото, използване на дръжки с ключ или бутон. Базовата система се надгражда като се използват специални аксесоари, всички защитни механизми се разполагат невидимо и предпазват по най-добрия начин от чуждо въздействие.

За да се  осигури по-високо ниво на защита, се използват повече на брой гъбовидни цапфи и противозломни насрещници, ъгли и гърбове, изпълнени с елементи за повишена сигурност, противовзломни мартини и дръжки с ключ и блокировка, предпазваща от превъртане на обкова.

Противовзломна защита

Системата за сигурност FAVORIT на Siegenia Aubi Si-line S-ES се произвежда в две разновидности – двуосно и едноосно отваряне. Гъбовидната цапфа с диаметър 11мм издържа статично натоварване от 1500кг (резултат от лабораторни изпитвания) и заедно с насрещника гарантират висока защита. Противовзломният обков може да се монтира на съществуващи прозорци и осигурява защита до степен WK2.

Противовзломна защита

Противовзломната система на МАСО i.S. (intelligente Sicherheit) е интелигентен и сигурен начин за противодействие на крадците. Противовзломната цапфа и противовзломният насрещник могат да се напаснат във фалцлуфта (±2мм) без допълнително регулиране.

Противовзломна защита

Заключващите дръжки за прозорци Maco Tresor S – с блокиращ бутон и Tresor Z – с блокиращ ключ осигуряват защита срещу превъртане на обкова, пробиване на рамката, завъртане на дръжката с помощни средства и осигуряват безопасността на децата. Дръжките Tresor надвишават изискванията за сигурност, които ENV 1627-30 изисква.

Противовзломна защита

Roto Frank Ag има над 70 годишна традиция в производството на обков и гарантира десетгодишна безпроблемна функционалност.

Когато избираме обков е добре да имаме предвид, че срокът на гаранция е индикатор за качество. Производителите на качествен обков дават пет, дори десет години гаранция и това съвсем не е рекламен трик, а реален живот на продукта.

Гарантираният брой цикли безпроблемна работа е много важна характеристика на обкова, чрез която производителят указва колко пъти можем да отваряме и затваряме прозорците при нормални условия.

Добре проектираният и качествен обков не изисква използването на усилие при ползване и е с висока механична износоустойчивост. Прецизният му монтаж осигурява безпроблемно функциониране на прозорците и дългогодишна експлоатация.

За да служат дълго и безпроблемно, движещите се детайли трябва да се третират поне два пъти годишно със специална смазка, за да се намали сухото триене.

Мобилен контрол за сигурни прозорци

Противовзломна защита

Siegenia Aubi разработва приложение за смартфони и таблети iWindow – интелигентна система за постоянен мобилен контрол на състоянието на врати и прозорци.

Механичната противовзломна защита и модерната електроника се свързват чрез обкова. Контролираните прозорци се оборудват с магнит и предавателен сензор. При отваряне и затваряне на крилото, магнитът следва движението му, а сензорът предава състоянието на прозореца. Крайният потребител получава информация за състоянието на всеки контролиран прозорец, като на една страница може да получи информация за до 30 броя прозорци.

Освен мониторинга върху врати и прозорци, iWindow позволява контролирането и управлението на домашна уреди и електроника, притежаващи инфрачервен порт.

Инвестицията в противовзломен обков осигурява защита на прозорците и спокойствие по време на отпуск.

Весела и слънчева ваканция!

Може да харесате още...